Irán továbbra is előzi Izraelt a katonai erőt értékelő globális rangsorban

A Global Firepower 2019 háborús potenciált vizsgáló listáján a zsidó állam a 17. helyre csúszott. A rangsort természetesen ezúttal is az Egyesült Államok vezeti. 

A Global Firepower a különböző országok konvencionális eszközökkel való szárazföldi, tengeri és légi háborús potenciálját vizsgálja 55 különböző szempont figyelembe vételével. A rangsorban Izrael tavaly még a 16. (a közel-keleti országok sorában a 4.) helyet foglalta el, de idén egy hellyel hátrébb csúszott – írja a The Jerusalem Post. 

A zsidó államot öt muszlim ország is megelőzi a listán.

Törökország az előkelő 9. helyet foglalja el, de Izraelnél előbb sorolták Egyiptomot, Iránt, Pakisztánt és Indonéziát is. A Global Firepower adatai szerint Iránnak 39 millió főnyi harcra fogható erőforrása van. Ezzel szemben Izraelben ha mindenkit akit lehet behívnának a hadseregnek akkor is összesen csupán 3.5 millió katonája lenne. Az aktív és tartalékos hadseregben nincs ekkora erőbeli eltérés, ott körülbelül 200 ezer fővel nagyobb Irán tényleges hadereje.

Többek között az egyes nemzetek gazdasági stabilitását is figyelembe veszik a rangsoroláskor, éppen ezért is meglepő a perzsa állam top 15-ben elfoglalt helye.

A top 30-ban helyet foglaló országok közül Izrael rendelkezik a legkisebb népességgel, viszont hadseregének évi költségvetése majdnem eléri a 20 milliárdot, mely körülbelül megegyezik Afganisztán éves GDP-jével, illetve jóval meghaladja a legtöbb top 20-ban levő országét.

A rangsorolás fő szempontjai azonban egyszerűen az adott hadsereg mérete, a fegyverek száma, illetve más faktorok, mint a természeti erőforrások, vagy a helyi ipar. Az atomfegyvereket nem veszik figyelembe, azonban az elismert nukleáris töltetekkel rendelkező országok többletpontot kapnak.

Izrael esetében nem járnak pluszpontok a nukleáris erőért, hiszen annak létezését a zsidó állam hivatalosan soha nem ismerte el.

Magyarország ugyanezen a listán globálisan az 55. helyet (137 országból), európai szinten 14. helyet foglalja el (25 országból).