Shosana Bryen: Trump közel-keleti béketerve aláássa a Palesztin Hatóság hatalmát

A gazdasági terv nem Abbászon, hanem arra érdemes egyéneken keresztül szeretné elérni a palesztinokat.

Trump politikai terv helyett egy gazdasági tervvel állt elő, amit a palesztinok nagy része elutasított és kinevetett. Ahogy a terv visszhangja kezd leülni, látszik, hogy a Trump kormányzat egy trendet próbál követni az elképzeléssel — írja Shosana Bryen a The Daily Wire oldalon.

A terv véget vet annak a formulának, hogy minden pénz, minden támogatás, minden elképzelés csak a Palesztin Hatóságon átszűrődve juthasson el a palesztinokhoz.

Ez a terv Bryen szerint figyelembe veszi, hogy Abbász nem megfelelő kezelője a palesztinoknak utalt nagy összegű támogatásoknak. A Hatóságon kívüli üzletemberek meghívása jó ítélőképességről tesz tanúbizonyságot, még akkor is, ha az üzletemberek nem jelentek meg Bahreinben.

Az Arab Liga volt az, amely 1974-ben a palesztinok „egyedüli legitim képviselőjévé” tette a PLO-t. Ez azonban nem vált a javára a palesztinoknak — írja a szerző. Például a PLO volt az, amely a letelepedés helyett beleállt a „visszatérés jogába”. Mára hatmillió leszármazottja van a palesztinai araboknak.

Abdullah Abdullah a palesztinok libanoni nagykövete 2013-ban kijelentette, hogy még ha megalakulna is Ciszjordániában a palesztin állam, attól a menekülttáborokban élő palesztinok nem válnának automatikusan állampolgárává az új országnak.

A fiatal palesztinoknak azonban elege van a Palesztin Hatóságból. Sokan úgy érzik, hogy az államnélküliség állapota a vezetés lelkén szárad.

Fotó: Wikimedia Commons

A The New York Times nemrég arról cikkezett, hogy a Nyugati parton (Júdea és Szamária) egyre kevesebb ember jár tüntetésekre, és egyre többen vállalnak munkát izraeli cégeknél.

2016-ban Rami Levy izraeli üzletember megalapította az első izraeli-palesztin szupermarketet Ramallah közelében, ahol izraeliek és palesztinok is dolgoznak. Levy jelenleg egy hasonló bolt nyitásán dolgozik Jeruzsálemben.

Abbász nem volt hajlandó egy közös izraeli-palesztin delegációval találkozni, amíg Levy neve is rajta volt a résztvevők listáján. Abbász kijelentette, hogy áruló, aki Levy szupermarketében vásárol.

Ma már több, mint 100 ezer palesztin dolgozik Izraelben és további 35 ezer palesztin végez munkát izraelieknek Ciszjordánia területén. Még a Hamász terrorszervezet is igényelt engedélyeket a gázaiaknak, hogy a zsidó államban dolgozhassanak.

Trump gazdasági terve aláássa a Palesztin Hatóság uralmát, és olyan egyéneket szólít meg, akik nem akarnak egy újabb generációt várni, hogy végre elkezdhessék élni az életüket.