A holland főrabbi: Az antiszemitizmus megint általánossá vált

Hollandia főrabbija, Binyomin Jacobs véleménycikkben fejezte ki aggodalmát a növekvő zsidóellenesség miatt. 

Egy belga újság a baloldali, flamand nyelvű De Morgen (Reggel) lehozott egy obszcén, teljesen antiszemita írást, ami miatt Jacobs rabbi a Ynet Newsnak írt véleménycikket.

„Az antiszemitizmus nem új jelenség számomra. De az aggodalommal tölt el, hogy egyre többször adnak ki ilyen cikkeket, és egyre általánosabbá válik az antiszemitizmus” — írja Jacobs publicisztikájában.

A belga újságban a következő sorok jelentek meg: „Izrael földje, nem az ígéret földje, hanem lopott föld”. Aztán így folytatódik az írás: „Zsidónak lenni az nem vallás, mert nincs olyan isten, aki ilyen csúnya orrot adna a teremtményeinek”.

Az antiszemita cikket a baloldali De Morgen hozta le. Fotó: Wikimedia Commons

„De az is zavar, hogy az ENSZ állandóan elítéli Izraelt. Az ENSZ ítélete szerint Izrael az oka a palesztin nők elleni diszkriminációnak” — ezt a rabbi nevetségesnek tartja.

A rabbi megemlékezik arról is, hogy amikor a PLO eltérítette az Air France gépét és az izraeli hadsereg különleges erőinek kellett kimenekítenie a túszokat, akkor az ENSZ elítélte Izraelt, amiért megsértette néhány afrikai ország légterét. A palesztin terroristákat nem ítélték el. Jacobs arról is megemlékezett, hogy 1976-ban a holland szocialista külügyminiszter is elítélte az izraeli mentőakciót.

Jacobs úgy érzi, újra mindenki a zsidókat hibáztatja. Felidézi, hogy nemrég beszélgetett egy holokauszttúlélővel, aki elmesélte, hogy hat éves volt, mikor egy holland házaspár elbújtatta őt. Nagyon hálás ennek a házaspárnak, de az anya olyat mondott neki, ami a mai napig kísérti. Az őt megmentő nő ugyanis közölte vele, hogy azért bünteti Isten őt, azért kell bujkálnia, mert az ősei megölték Jézust.

A főrabbi hozzáteszi, hogy természetesen a legtöbb barátja a zsidóknak a keresztény világban van, de úgy érzi, mintha az 1930-as évek retorikája újraéledne.

„Az antiszemita belga cikk a 30-as évekre emlékezet. De sajnos a mára is emlékeztet. Aggódom, de nem tudom, hogy meg fognak-e érteni” — írja befejezésül a tavalyi év végén az egyik legrégebbi budapesti zsinagóga újraavatása alkalmából egyébként a magyar fővárost is meglátogató Binyomin Jacobs.