Jasszer Arafat utcában ébredtek a tel-aviviak

Radikális gerillaakció sokkolja az izraeli nagyváros lakóit.

Meglepő reggelre ébredtek szerdán Tel Aviv lakosai, akik közül többen azt tapasztalták, hogy új névtáblát kapott az utca, ahol élnek. Az új táblákra többek között Jasszer Arafat neve is rákerült, valamint a Hamász egyik vezetője Iszmáíl Hanije után is utcát neveztek el, ahogy az elmúlt hónapokban Gázából érkező gyújtó légballonokról is megihlették a névadókat.

A „Jasszer Arafat” és a „Végzet” utca sarka Tel Avivban

A Jerusalem Post értesülései szerint az akciót az Izraeli Győzelem Projekt nevű radikális jobboldali csoport („Israeli victory project”) tagjai hajtották végre, akik az izraeli kormány Hamászhoz és palesztin terrorhoz kapcsolódó „gyengekezű” bánásmódja ellen szeretnének tüntetni.

Az utcákat átkeresztelő aktivistákat különösen a Gázai övezet mentén élők helyzete aggasztja. A kezdeményezéshez főleg Izrael déli határáról csatlakoztak — például gyászoló családok tagjai, illetve tartalékos katonák.

A gerillaakció keretein belül ezért többek között olyan neveket választottak, amikkel aggodalmukat igyekeztek kifejezni az izraeli nagyvárosban. Így született meg a Végzet utcája (Doom St.), az Eszkaláció utca (Escalation St.), Légvédelmi Sziréna utca (Air Siren St.) — míg a nagyobb sugárutak némileg reménytelibb neveket kaptak, és a Győzelem útja mellett Elrettentés útja is új táblát kapott.

Greg Roman, a projekt egyik vezetője a médiának azt mondta, hogy akciójukkal azt üzenik az izraeli kormánynak, hogy:
erőpozícióból és Izrael saját érdekeinek megfelelően kell véget vetni a konfliktusnak.