Holokauszt múzeumot terveznek „Salamon Templomába”

A jeruzsálemi Szentély mintájára épült brazil keresztény komplexum ötletéhez a helyi zsidóságnak is lesz egy-két szava. 

Új projektre szánta el magát São Paulo egyik keresztény közössége — derül ki a Jewish Telegraphic Agency írásából. A legnépesebb brazil városban ugyanis arra készülnek, hogy emléket állítsanak a Holokauszt áldozatainak abban az épületben, ami a jeruzsálemi Szentély mintájára készült öt évvel ezelőtt.

Az Isten Királyságának Egyetemes Egyháza nevet viselő keresztény közösség 300 milliós projektje egy 10 ezer férőhelyes komplexum, amelyben most egy holokauszt múzeum kialakításának tervéről puhatolóznak a helyi zsidóság vezetőinél.

A tervek szerint ez lenne a második ilyen intézmény Brazíliában a Curitiba városában 2011-ben megnyitott múzeum mellett.

2017-ben egy emlékhelyet is avattak fel São Paulóban.

A brazil Estadao lap újságírója személyesen is részt vett egy idegenvezetésen, ahol a keresztény közösség vezetése bemutatta a terveket.

5º Aniversário do Templo de Salomão – A História

Não se esqueça de dar seu like no vídeo e se inscrever no Canal da Igreja Universal: https://www.youtube.com/igrejauniversal———————————…

A brazil zsidó közösségek vezetői egyelőre nem kötelezték el magukat az ügyben, ahogyan a jeruzsálemi Szentély mintájára tervezett templom felépítéséhez sem fűztek kommentárt 2014-ben.

„Többet kell megtudnunk a projektről”

— mondta Fernando Lottenberg, a Brazil Izraelita Szövetség elnöke.

„A Holokauszt-oktatásnak állandó fontossággal kell bírnia, még az antiszemitizmusnál, és más világszerte növekvő előítéleteknél is nagyobbal.

Egy jól átgondolt múzeum segíthet abban a küldetésben, hogy megőrizzük a náci pusztítások emlékezetét.”