Újabb antiszemita incidens Németországban

Ezúttal Münchenben zaklattak és köptek le egy rabbit és családját. A város antiszemitizmus-megbízottja „az egész városi társadalom elleni támadásról” beszélt.

Napokkal azután, hogy Berlinben két arab verbálisan inzultált és leköpött egy rabbit, kísértetiesen hasonló eset történt a bajor fővárosban: a Spiegel Online információja szerint egy éppen a zsinagógából kilépő rabbit és két fiát támadta le egy ismeretlen férfi.

Az 53 éves rabbira és két 19 éves fiára — mindhárman kipát viseltek — az utca túloldaláról egy ismeretlen férfi rákiabált, hogy „mocskos zsidók.” Ráadásul mindezt végignézte autójából egy nő is, aki ugyanúgy „mocskos zsidót” kiabált az egyik fiúra. Az odament a kocsihoz, hogy magyarázatot kérjen, mire a nő megismételte a szidalmat, és a nyitott ablakon keresztül le is köpte a fiatalembert.

Verbálisan inzultáltak és leköptek egy rabbit Berlinben

A német főváros Chábád közösségének vezetőjére, Yehuda Teichtalra arabul kiabáló férfiak támadtak rá.

A nő azonnal elhajtott a helyszínről, ellene a rendőrség közösség elleni uszítás és sértegetés miatt nyomoz.

Bajorország antiszemitizmus-megbízottja, Lothar Spaenle felháborodását fejezte ki az eset miatt, és közölte, az inzultus „az egész városi társadalom elleni támadás.”

Felszólította a müncheni polgárokat arra is, hogy legyenek éberek, ha zsidók elleni atrocitásokat észlelnek, „nézzenek oda és cselekedjenek következetesen”, világossá kell tenni, hogy az ilyesmit nem tűrik el.

Berlinben a Chábád vezető rabbiját támadta le két arabul beszélő ember, majd leköpte péntek este 9 körül, amikor éppen kilépett a wilmersdorfi kerületben található zsinagógájából. Egyik gyermeke is vele volt a támadás során. Az elkövetőket egyelőre nem sikerült azonosítani, a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Egy nappal a berlini támadás után, szombaton, Potsdamban két, a rendőrség által feltételezhetően szír állampolgár inzultált egy 25 éves, kipát és Dávid-csillagot viselő zsidó férfit a helyi vonatállomáson.

Összességében a fővárosban 1800 antiszemita bűncselekményt jelentettek be tavaly, ami az előző évhez képest 20%-os növekedést mutat.

JTA: Németország eltitkolja a muszlimok által elkövetett antiszemita támadásokat

Hosszas riportban foglalkozott a kérdéssel a Jewish Telegraphic Agency, írásukban a Neokohnt is idézik.