BBC-riport készült az elítélt vloggerről, aki náci karlendítésre tanította kutyáját

A BBC Three brit közszolgálati tévé félórás dokumentumfilmet készített a skót Marcus ügyéről, akit elítélt a bíróság a népszerű videója miatt, amelyben náci karlendítésre tanította barátnője mopszát. „Poén vagy gyűlölet?” Ez a címe a kisfilmnek

Egy glasgow-i zsidó szervezet kifogásolta, hogy a BBC dokumentumfilmet készített arról a népszerű YouTube videósról, aki náci karlendítésre tanította be barátnője kutyáját.

A 31 éves Mark Meechan szerint az „éles humorú” videója beletartozik a szólásszabadságba.

„Tényleg ott tartunk, hogy nevetünk hatmillió ember szörnyű halálán, és ezt éles humornak hívjuk?”

— tette fel a kérdést a Scottish Sun lapnak nyilatkozva Matthew Berlow, a Glasgow Friends of Israel ügyvédje.

A BBC Three műsorában, amelynek címe „A náci mopsz: poén vagy gyűlölet?”, a tavalyi bírósági ítélete óta követték nyomon a YouTube-on Count Dankula néven ismert Mark Meechan életét.

Három évvel ezelőtti videójában arra tanította barátnője kutyáját, hogy a „Heil Hitler!” és a „Gázt a zsidóknak?” vezényszavakra mancslendítéssel reagáljon. A bíróság gyűlöletbűncselekmény miatt elítélte és 300 ezer forintnak megfelelő bírságot szabott ki rá.

The Nazi Pug: (Joke or Hate?) [Full Video] [Mirrored]

The SocialSpergsFacebook: https://www.facebook.com/DiabolusSpeaks/Twitter: https://www.twitter.com/DiabolusSpeaksThis is the full video of the recent BBC Doc…

A BBC azzal védte meg a riport létjogosultságát, hogy Markus Meechan videója és bírósági elítélése nagy közérdeklődést és jelentős vitákat váltott ki a társadalomban. Letartóztatását is sokan vitatták, ügye beszélgetéseket generált a szólásszabadságról, a dokumentumfilm pedig ezt mutatja be, „miközben megkérdőjelezi Markus nézeteit és elszámoltatja tettével”.

Az eredeti videót 2016 áprilisában posztolta a skót vlogger. Azóta több mint négymillióan nézték meg. Markus akkor azt mondta, azért készítette a videót, hogy idegesítse barátnőjét, aki folyton áradozott a cuki kutyájáról, ezért próbált valami nem cukit tanítani neki. Nem volt vele politikai célja és visszautasítja, hogy antiszemita lenne.

„Nagyon sajnálom, ha a zsidó közösséget megbántottam. Egyáltalán nem állt szándékomban, bocsánatot kérek”

– mondta egy későbbi felvételen a férfi.