Feltartották Izrael panamai nagykövetét a Ben Gurion reptéren, mikor kiderült, hogy drúz

Vizsgálatot rendelt el az eset miatt az izraeli Külügyminisztérium, valamint kölcsönös tiszteletre szólította fel az izraeli belépési pontokon szolgálatot teljesítő személyzetet és az áthaladó polgárokat. 

Reda Mansour, Izrael panamai nagykövete szombaton a Facebookra posztolta ki, hogy milyen párbeszéd zajlott le közte és a Ben Gurion reptér biztonsági őre között. A diplomata leírása szerint, amint az őr agépkocsi bejáratnál meghallotta faluja nevét, azonnal keményebben lépett fel, elkérte a család tagjainak útleveleit. Mansour szerint a nő olyan hangon beszélt velük, mint egy kiképzőtiszt, hosszasan vizsgálta őket és csak utána engedte őket útjukra — számolt be a The Times of Israel.

Fotó: Facebook

Reda Mansour az északon található Iszfija drúz faluból származik. A Haifai Egyetemen és a Harvardon szerzett diplomát. Három héber verseskötete jelent meg és öt nyelven beszél.

Már húsz éve dolgozik diplomataként, volt már nagykövet Brazíliában ás Ecuadorban is.

Mansour a reptéri esetről szóló Facebook posztját kemény szavakkal fejezte be: „Ben Gurion, elmehetsz a pokolba. Harminc évnyi megaláztatás, és még mindig nincs vége. Régen a terminálban szedtetek szét minket, most pedig már a bejáratnál is gyanúsítottak vagyunk”.

A nagykövet posztjában leírja azt is, hogy a faluja nem is Ciszjordánia, hanem Izrael területén van, és ráadásul a falujában található az IDF drúz katonáinak temetője is. Szerinte a dolgozóknak jót tenne, ha meglátogatnák a drúz katonák végső nyugvóhelyét.

„Egyetlen mondandóm maradt mindössze számotokra: hányni tudnék” — tette hozzá.

Harapós válaszában a repülőtér kijelentette, hogy a repülőtéren a biztonsági ellenőrzést „vallásra, származásra, illetve nemre való tekintet nélkül” végzik el. „Ha több, mint 25 millió utazóval találkozol egy évben, akkor lesz közöttük olyan, aki sértve érzi magát a biztonsági őrrel való találkozás után, aki azonban csak a munkáját végzi”.

Izrael tagadja, de több jogi szervezet is állította már azt, hogy az arabokat inzultálják és kinézik az őrök az izraeli reptereken.