A nagy jaffa-sztori

Mi lehet a titka a magyar narancsszörp elnevezésének? A toretro.blog utánajárt a történetnek. 

Nos, a jaffa valójában egy Izraelben kialakított speciális narancsfajta, mely nevét arról a Tel-Aviv melletti városról kapta, ahol először létrejött keresztezés útján a középkorban.

Ennek a fajtának több egyedi tulajdonsága van, mint például a keményebb héj, a különösen lédús hús és az alig néhány mag. A vékony, de ellenálló héjszerkezet az, aminek a jaffa nagy népszerűségét köszönheti az italgyártók körében, hiszen a gyümölcs ellenállóbb a szállítás közben fellépő hatásokkal szemben, ugyanakkor – akár nagyüzemi technológiákkal is – könnyebben hámozható, mint a többi narancsféle.

Bár narancs alapú üdítőitalok már az 50-es években is kaphatóak voltak Magyarországon, elterjedésüket gátolta, hogy azok nagy része nem friss gyümölcsből, hanem narancsolaj hígításával készült. Ráadásul abban az időszakban az eltarthatóság is problémás pont volt, így a korabeli narancs alapú szomjoltók is legfeljebb 7-12 napig őrizték meg eredeti tulajdonságaikat.

A hatvanas évek elejére – lopakodó ágon – már a jaffa narancs is megjelent Magyarországon, de az igazi átütő sikerre még várni kellett. Történt ugyanis, hogy 1962-ben a Magyar Népköztársaság kétoldalú áruszállítási kedvezményt kötött Izraellel és ennek egyik folyományaként az egyedi narancsféleség is feltűnt hazánkban. Ahhoz, hogy végül a jaffa lehessen a narancsszörp szinonimája, több tényező szerencsés összejátszására volt szükség.

1964-ben Szobon öt környékbeli termelőszövetkezet megalapította a Szobi gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzemet, melynek célja részben helyi termékek, részben pedig a ZÖLDÉRT által importált gyümölcsök veszteségét csökkentő feldolgozása volt. A szénsavas üdítők kora ekkor még nem jött el. Maci fröccs és jaffaszörp, a kóla és a fanta helyett.

A jaffa szörpöket piacra dobásuk után jó pár évig csak 5 literes demizsonokban hozták forgalomba, míg a többi gyümölcslé vagy szörp fél- egyliteres üvegekben vagy műanyagpalackokban volt kapható. Aki ilyet vásárolt, az jó ideig nézegette otthon a konyhában az izraeli gyümölcs nevét (ráadásul a demizsonokon nem is szerepelt a „narancs” kifejezés, csupán a Jaffa szörp).

A teljes cikk itt olvasható:

https://toretro.blog.hu/2019/07/26/a_nagy_jaffa_rejtely