Török maccabisok a Neokohnnak: igenis megmarad a török zsidóság

A Neokohn munkatársa

A 15. Maccabi Európa Játékokra érkezett török focicsapat tagjai biztonságban érzik magukat, ám a török zsidó közösség aggodalmairól is beszéltek lapunknak.

„Nem engedhetjük meg, hogy bárki elfeledtesse a török zsidóság 500 éves múltját, habár manapság sok kérdés megosztja a közösségeinket. Ám a török zsidóság még akkor is ott lesz, ha már a megosztók és a gyűlöletet keltők eltűnnek”

— mondta a Neokohnnak Nesim Manuah, a török Maccabi csapat veteránjait felsorakoztató kispályás labdarúgó válogatott kapusa.

A sportoló azt követően nyilatkozott, hogy csapata 5-2-es győzelmet aratott a kortárs magyar válogatott ellen kedden reggel az Angyalföldi Sportközpontban rendezett találkozón

Manuah, aki csapat legjobbja volt, és több káprázatos védéssel járult hozzá ahhoz, hogy legyőzzék a hazai csapatot, hangsúlyozta:

„néhány évtizede még 20 ezer zsidó élt Törökországban, de az utóbbi idők politikai bizonytalanságai miatt a közösség mára ennek felére csökkent”.

Mint csapattársa, Silvyo Salcum hozzátette:

„Vannak, akik próbálják megtéveszteni és ellenségességgel mérgezni országuk muszlim lakosait, akik közül még mindig sok barátjuk van a zsidó közösség tagjainak is”.

A futballisták beszéltek arról is, hogy bár nyiltan nem tudják megélni zsidóságukat, mert nem biztonságos ma kipában járkálni Törökországban, alapvetően nem érzik magukat veszélyben és ragaszkodnak hazájukhoz, mert szeretik és azonosulnak a török kultúrával, illetve fontos nekik a Boszporusz, a tenger, és a „kebabot és a rakut sem tervezik lecserélni coca colára.”

A sportolók nagy örömmel érkeztek Budapestre, és terveik között szerepel az is, hogy szabad idejükben felkeressék a Gül baba türbéjét is, amely nemzetük egyik legfontosabb — muszlim — emlékhelye Budapesten.