Női körülmetélés, melltorzítás — barbár szokások bukkantak fel az Egyesült Királyságban

A női nemi szerv megcsonkítása egyes iszlám kultúrák sajátja, valamint Afrikában több országban is gyakorolják. A procedúra a női nem szerv külső részeinek teljes vagy részleges eltávolításából áll. Ennek a barbár gyakorlatnak az angliai elterjedéséről közölt cikket a Birmingham Mail.

Hetente hat megcsonkított áldozatot jegyeznek fel az észak-angliai városban,

műtétet sokszor egy idősebb férfi rokon hajtja végre a kiskorú áldozaton, és bár elvileg gyermekek elleni erőszaknak mondja a törvény az ilyen eseteket, a rendőrség ritkán tartóztat le bárkit a csonkítás miatt.

A fájdalmas és semmilyen egészségügyi előnnyel nem rendelkező procedúra illegális a brit szigeteken.

Az angol nemzeti egészségügyi szerv, az NHS arra is figyelmeztet, hogy a csonkítás fertőzést is okozhat, mely halálos következményekkel is járhat — írja a Birmingham Mail.

Több százezer európai nőt csonkítottak meg

A Migrációkutató Intézet friss elemzése szerint egyes bevándorlók nehezen fogadják be az európai értékeket.

Az angol egészségügy a 2018-as évben összesen 385 nemi szervi csonkítást jegyzet fel Birmingham városában, ám egész Angliában ez a szám elérte a 6000-et.

Az birminghami esetek nagy részében nem jegyezték fel a gyermek korát, de legalább 15 esetben a megcsonkított kislány még nem volt egy éves.

2019 elején egy háromgyerekes anya volt az első személy, akit elítéltek női nemi szervi csonkításért. A nőt 14 év börtönre ítélték, miután végrehajtotta a procedúrát a hároméves lányán.

Egy brit gyerekvédelmi szervezet, az NSPCC szóvivője így nyilatkozott:

„Beszéljünk világosan. A női nemi szerv csonkítás gyerekbántalmazás. Semmilyen egészségügyi előnye nincsen, csak szörnyű fizikai, pszichológiai, és érzelmi következményei vannak.”

A szóvivő azt is hozzátette, hogy sok nőt nyomás alá helyez a közössége, mondván: lányuk a csonkítás után könnyebben talál majd férjet.

Hasonló problémát jelent a „mellvasalás” gyakorlata, amit a brit ügyészség gyermekek elleni erőszaknak ismert el egy héttel ezelőtt. Itt Afrika egyes országaiban elterjedt kulturális gyakorlatról van szó: a művelet abból áll, hogy a kislányok növekedő melleit forró vasaló segítségével akadályozzák a további növekvésben.

A procedúra arra szolgál, hogy a lányra ne irányuljon a férfiak szexuális érdeklődése.

A mellvasalás a kameruni bevándorlók között a legelterjedtebb. A gyakorlatnak súlyos egészségügyi következményei vannak, kezdve az égési sérülésektől a rákig. Itt is a család végzi a csonkítást, így nagyon nehéz a tettesek felelősségre vonása.

A 2011-es népszámlálás szerint Birmingham fele volt „fehér brit”, a második legnagyobb vallás pedig az iszlám, melyet a lakosság 20%-a követi.

Az európai jogrend nehezen tud válaszolni a migráns közösségek normáira

A Migrációkutató Intézet tudományos tanácsadója szerint a nyugati országokban még nem születtek meg azok a jó válaszok, amelyekkel az európai normákhoz tudnák igazítani a bevándorló csoportok szokásait.