Botrány: fasiszta indiaiakkal találkozott egy német diplomata

Felháborodást váltott ki Németország indiai nagykövete amiért radikális, félkatonai csoporttal találkozott Indiában.

A The Jerusalem Post beszámolója szerint ezrek írták alá azt a petíciót, amely lemondásra szólítja fel az idén áprilisban kinevezett Walter Lindnert, amiért a német diplomata felkereste India egyik vitatott, szélsőséges szervezetét, a Rashtriya Swayamsevak Sangh-ot (RSS) .

A radikális nacionalistának tartott, náci faji elméletből inspirálódott, hindu nacionalista mozgalom központját meglátogató Lindner Twitter-bejegyzésében büszkén híresztelte: az 1925-ben alakult szervezet a világ legnagyobb önkéntes mozgalma.

No Title

Visit of Headquarters of RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh) in Nagpur and long meeting with its Sarsanghchalak (Chief) Dr Mohan Bhagwat. Founded 1925, it is world’s largest voluntary organization – though not uncontroversialy perceived throughout its history… pic.twitter.com/B5cFUpw1ml

Az RSS vezetője, M.S Golwalkar a második világháború alatt nyíltan hangot adott Adolf Hitler és Benito Mussolini iránt érzett imádatának, és inspirációt merített a náci fajelméletből is. 1929-ben a következő sorokat írta:

“A faj és a kultúra tisztasága megőrzésének érdekében Németország sokkolta a világot, mikor kiégette magából a sémita fajokat — a zsidókat. A legmagasabb fokú faji büszkeség nyilvánult itt meg. Jó lecke volt ez számunkra Hindusztánban is, amiből sokat tanulhatunk és profitálhatunk.”

Az RSS-t keresztény-, és muszlimellenes erőszakos cselekményeiért számos alkalommal betiltották, és bűnügyi eljárások indultak ellene Indiában.

A német misszióvezető látogatása azért is megdöbbentő, mert eddig a lap szerint más államok képviselői nyilvánosan még nem találkoztak az RSS vezetőivel. Sőt, Lindner maga is megjegyezte a bejegyzésében, hogy a szervezet

„nem nevezhető ellentmondásoktól mentesnek”.

A Neokohn a napokban írt arról, hogy Berlin egy másik diplomatája ugyancsak borzolta a kedélyeket azzal, hogy antiszemita nézetekkel azonosult a közösségi média csatornáin.

Izrael-ellenes német diplomatát vizsgálnak

Christian Clages IDF-katonák megtámadását épp úgy lájkolta, mint neonácik zsidók kivégzését felvető kommentjeit.