Botrány: fasiszta indiaiakkal találkozott egy német diplomata

Felháborodást váltott ki Németország indiai nagykövete amiért radikális, félkatonai csoporttal találkozott Indiában.

A The Jerusalem Post beszámolója szerint ezrek írták alá azt a petíciót, amely lemondásra szólítja fel az idén áprilisban kinevezett Walter Lindnert, amiért a német diplomata felkereste India egyik vitatott, szélsőséges szervezetét, a Rashtriya Swayamsevak Sangh-ot (RSS) .

A radikális nacionalistának tartott, náci faji elméletből inspirálódott, hindu nacionalista mozgalom központját meglátogató Lindner Twitter-bejegyzésében büszkén híresztelte: az 1925-ben alakult szervezet a világ legnagyobb önkéntes mozgalma.

Walter J. Lindner on Twitter: „Visit of Headquarters of RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh) in Nagpur and long meeting with its Sarsanghchalak (Chief) Dr Mohan Bhagwat. Founded 1925, it is world’s largest voluntary organization – though not uncontroversialy perceived throughout its history… pic.twitter.com/B5cFUpw1ml / Twitter”

Visit of Headquarters of RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh) in Nagpur and long meeting with its Sarsanghchalak (Chief) Dr Mohan Bhagwat. Founded 1925, it is world’s largest voluntary organization – though not uncontroversialy perceived throughout its history… pic.twitter.com/B5cFUpw1ml

Az RSS vezetője, M.S Golwalkar a második világháború alatt nyíltan hangot adott Adolf Hitler és Benito Mussolini iránt érzett imádatának, és inspirációt merített a náci fajelméletből is. 1929-ben a következő sorokat írta:

“A faj és a kultúra tisztasága megőrzésének érdekében Németország sokkolta a világot, mikor kiégette magából a sémita fajokat — a zsidókat. A legmagasabb fokú faji büszkeség nyilvánult itt meg. Jó lecke volt ez számunkra Hindusztánban is, amiből sokat tanulhatunk és profitálhatunk.”

Az RSS-t keresztény-, és muszlimellenes erőszakos cselekményeiért számos alkalommal betiltották, és bűnügyi eljárások indultak ellene Indiában.

A német misszióvezető látogatása azért is megdöbbentő, mert eddig a lap szerint más államok képviselői nyilvánosan még nem találkoztak az RSS vezetőivel. Sőt, Lindner maga is megjegyezte a bejegyzésében, hogy a szervezet

„nem nevezhető ellentmondásoktól mentesnek”.

A Neokohn a napokban írt arról, hogy Berlin egy másik diplomatája ugyancsak borzolta a kedélyeket azzal, hogy antiszemita nézetekkel azonosult a közösségi média csatornáin.

Izrael-ellenes német diplomatát vizsgálnak

Christian Clages IDF-katonák megtámadását épp úgy lájkolta, mint neonácik zsidók kivégzését felvető kommentjeit.