Mégis beengedik az izraeli zászlókat a ma esti strasbourgi focimeccsre

A hírekkel ellentétben a francia rendőrség határozata szerint a stadionba igen, az utcára biztonsági okokból nem vihetnek kék-fehér zászlókat az izraeli szurkolók az Európa Liga csütörtök esti, selejtező meccse napján.

A strasbourgi megyei kormányzó alaposan felingerelte a Maccabi Haifa futballszurkolóit, a sport- és külügyminisztériumokról nem is beszélve, mikor a meccsen 600-ra limitálták a szurkolók számát, továbbá, bizonyos források szerint, megtiltották nekik, hogy a zsidó állam lobogóját bármilyen formában behozzák a stadionba a Strasbourg-Maccabi Haifa mérkőzése alatt.

A szurkolók a helyi rendőrségtől azt a magyarázatot kapták, hogy így próbálják biztosítani biztonságukat, és azt, hogy zavartalanul élvezhessék az eseményt.

Miri Regev kulturális és sportminiszter „hihetetlennek” nevezte a döntést, mondván „teljességgel elképzelhetetlen, hogy egy izraeli csapat szurkolója félve járkáljon egy francia stadionban, úgy hogy nem hozhatja a csapat transzparensét vagy a nemzete zászlaját”.

Arra szólította fel a francia kormányt, vizsgálja felül a helyi hatóságok döntését.

Jiszrael Katz külügyminiszter Izrael franciaországi nagykövetségét is arra szólította fel, indítsa meg a szükséges eljárásokat annak érdekében, hogy a szurkolók annyian és annyi zászlóval támogathassák az izraeli csapatot, amennyivel csak szükséges.

Az izraeli külügyminisztérium később kijelentette, Párizs világossá tette számukra, hogy a megszorító intézkedések a stadion területén nem, csak azonkívül, a városban lesznek érvényben.

„A nagykövetség kiderítette, és tisztázódott, hogy a rendeleteket, melyek mindkét csapat szurkolóinak gyülekezését megtiltották ezeken a napokon városszerte, beleértve a zászlólengetést, biztonsági és közrendi megfontolásokból adta ki Strasburg kormányzója, és csak a plázában, illetve az utakon vannak érvényben, nem magában a stadionban”.

A város ellenséges miliőjében a hatóságok számos Izrael-ellenes demonstrációra számítanak, emiatt a helyi szervek azt is megtiltották a szurkolóknak, hogy Maccabi Haifa pólókat, vagy bármilyen logóval ellátott tárgyat hozzanak magukkal.

Aliza Ben Noun franciaországi nagykövete korábban azt is sérelmezte,

miért elfogadhatóak az Izrael bojkottjára felszólító demonstrációk a rendőrség számára az utcákon, míg az izraeli zászlók lengetése már nem.