Elkezdődik a zsidó temetők helyreállítása Lengyelországban

A 28 millió dolláros projekt a lengyel állam támogatásával valósul meg. 

„A lengyeleknek szükségük van egy helyre, ahol megérthetik a zsidó örökséget és a zsidóságnak a lengyel társadalomért végzett munkáját”

— fogalmazott Michał Laszczkowski, aki a Jewish News Syndicate-nek mesélt az általa vezetett szervezet legújabb célkitűzéseiről. A Lengyelországi Kulturális Örökségek Alapítványa ugyanis kulcsszerepet játszik azon támogatások összegyűjtésében, amelyek a helyi zsidó temetők és sírhelyek helyreállításához és dokumentációjához szükségesek.

A lengyel zsidóság örökségének nagy részét a második világháború alatt csaknem teljesen megrongálták és megsemmisítették. A nácik által elrabolt sírköveket különböző építkezésekhez és utakhoz is felhasználták. Nem egy esetben a zsidó temetők hivatalos nyilvántartásait is elégették, ami máig megnehezíti a halottak azonosítását.

A munkálatok várhatóan rabbik felügyelete mellett történnek meg, ami biztosítékot jelent arra, hogy minden a zsidó vallási törvényeknek megfelelően zajlik majd.

Laszczkowski — aki maga amúgy nem zsidó származású — arról számolt be, hogy már eddig is száznál több sírhelyet állítottak helyre. Valamint azon is nagy erőkkel dolgoznak, hogy az elburjánzott növényzettől megtisztítsák az elhagyatott sírkerteket.

„Jelenleg a tanárok félnek felelősséget vállalni és diákokat a helyszínre hozni, mert történt olyan baleset, ahol fa zuhant egy turistára” — mesélte Laszczkowski, aki szeretné elérni, hogy még több nem zsidó látogató ismerje meg a sírok történetét.

„Szeretnék szervezni egy hatalmas programot, aminek keretein belül minden varsói diák eljönne ebbe a temetőbe a középiskolai tanulmányai alatt”

— vetette előre vízióját a férfi a varsói Okopowa utcai sírkertnél, amit 1806-ban építettek a városon kívül, és mára az egyik utolsó használatban maradt zsidó temetőként szolgál.

Laszczkowski célkitűzését a lengyel állam is támogatásáról biztosította, és a kelet-európai ország miniszterelnök-helyettese a kulturális örökségekért felelős miniszterrel, Piotr Glińskivel együtt 2017-ben egy temetőlátogatáson is részt vett.

A helyszínen látottak alapján úgy döntöttek, hogy 100 millió złoty-t — azaz több, mint 26 millió dollárt — különítenek el a felújítási munkálatokra.

„A zsidók öröksége Lengyelország öröksége” — mondta Gliński a hónap elején izraeli újságírók előtt. „A lengyel történelem ismerete, beleértve a zsidóság történelmét és a második világháború alatti történelmet, mindenhol elégtelen” — tette hozzá a miniszter, akinek a közreműködésével a zsidómentő lengyelek emlékét őrző Ulma Családi Múzeum is támogatást kapott.

„Én vagyok felelős ezért az örökségért” — mondta indoklásként a miniszter, aki egyben hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártokból származó vezetőkkel együtt döntöttek a támogatás megítéléséről,

ami a minisztérium 2018-as költségvetésének két százalékát tette ki.