Vibrátoros mellényt húznak a kutyákra

A Ben-Gurion Egyetem kutatói olyan speciális vibrációs mellényt fejlesztettek, amelyekkel számos parancs kiadható az erre kiképzett kutyáknak – írja a NoCamels. Csendben és távolról is lehet vele irányítani a kereső- vagy mentőkutyákat, de azért a hadsereg is örül a fejlesztésnek.

A kutyák kiképzése hagyományosan arra összpontosít, hogy az állat felismerje és kövesse a gazdája, vagy az irányítója hangutasításait. Az egyetem interdiszciplináris kutatócsoportja egy teljesen új módszert fejlesztett ki a kutyák képzésére, a haptikus, érintésérzékeléses rezgés segítségével.

Ezt a technológiát már alkalmazzák olyan esetekben, amikor érzéseket, jelzéseket kell távolba közvetíteni, például távvezérlésnél, számítógépes szimulációknál, vagy akár a játékkonzolok kontrollerjeinél.

A kutatócsapat olyan speciális mellényt fejlesztett ki, amely ezen a haptikus technológián alapul. A mellény négy kis, fájdalommentesen rezgő motort tartalmaz, amelyek távirányítóval működnek.

„A mellényt viselő kutya megtanulja, hogy a különböző rezgésekhez milyen parancsok tartoznak. Az egyik fajta rezgésre megfordul, míg egy másikra odajön hozzád”

– mondta a NoCamels-nek Yoav Golan, a tanulmány vezető szerzője, az egyetem Ph.D. gépészmérnök hallgatója.

Israeli researchers develop haptic vests for dogs to communicate commands wordlessly

Researchers at Ben-Gurion University in Israel created a mesh vest that allows humans to communicate and issue commands to their dogs through haptic technolo…

Hozzátette: ez volt az első ilyen kísérlet, hogy rezgő mellénnyel valósítsanak meg ember és kutya közti kommunikációt. A kutatásról beszámoltak a júniusi Haptikus Világkonferencián, Tokióban, ahol a szakterület legújabb fejlesztéseit mutatják be.

A modern munkakutyákat az élet számtalan területén használják, mégis eddig kevés technológiai újítás született ezen a területen, például a kutyákkal való kommunikáció még mindig szinte kizárólag kézzel és hanggal történik – írta tanulmányában a kutatócsoport.

Számos helyzetben azonban a hang nélküli kommunikáció előnyösebb, például katonai vagy rendőri rajtaütéseknél, illetve katasztrófák helyszínén dolgozó keresőkutyák számára, akár látótávolságon túlról is működik.

A fejlesztés hasznos lehet még mindezeken túl beszédkárosult vagy néma gazdáknak, továbbá süket kutyáknak, illetve olyan zajos környezetben, ahol a hangutasításokat egyszerűen nem lehet hallani.

„Kutatásunk szerint a kutyák ugyanúgy, vagy akár jobban reagáltak a vibrációs parancsokra, mint a hagyományos, szóbeliekre”

– mondta Amir Shapiro professzor, az egyetem robotika laborjának vezetője.

„A koncepciót alátámasztó tanulmányunk biztató eredményekkel kecsegtet a rezgésen alapuló ember-kutya kommunikáció területén”

– tette hozzá.