Folytatódik a harc az Iszlám Állam ellen

Irakban és az egyiptomi Sinai félszigeten is súlyos csapás érte az iszlamista terrorszervezetet.

A pénteki akcióhoz hasonlóan szombaton is elpusztította egy koalíciós légicsapás az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet egyik rejtekhelyét Irakban.

Ezúttal az északi Kirkuk tartományban füstölték ki a terroristák egyik fészkét. Az Egyesült Államok vezette koalíció légitámadása az Iszlám Állam három harcosával végzett, és teljesen megsemmisítette a búvóhelyet.

Az akció – ahogy a pénteki is – hírszerzési jelentésekre alapozódott.

Pénteken egy, a szíriai határ közelében lévő búvóhelyet ért légitámadás, amely az Iszlám Állam tíz emberével végzett és megsemmisítette járművüket.

Az Iszlám Állam harcosai, ezúttal Szíriában

Irakban 2017 végére sikerült felszámolni az Iszlám Államot, ám annak jó pár harcosa elrejtőzött városokban vagy sivatagi vidéken és gyakran hajt végre terrorista támadásokat a biztonsági erők és civilek ellen.

Légi csapásokat indított pénteken az egyiptomi légierő is a terrorszervezet ellen, a Sínai-félsziget északi részén pénteken. Legalább húsz lázadó meghalt.

Magukat megnevezni nem kívánó hivatalos források szerint a légierő az Észak-Sínai Kormányzóság székhelyénél, el-Arísnál, illetve Bir el-Abd település környékén hajt végre bombázásokat, amelyek az iszlamisták feltételezett rejtekhelyeit célozták.

Csütörtökön a félszigeten ismeretlen fegyveresek két merényletet is elkövettek, szerdán pedig Bir el-Abdnál négy embert lefejeztek, és három embert elraboltak. Az elkövetők azzal vádolták az áldozatokat, hogy együttműködnek az egyiptomi biztonsági erőkkel.

Az Iszlám Állam terrorszervezet minden esetben jelentkezett elkövetőként.

A zömében beduinok lakta Sínai-félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilajet Sínai (Sínai Tartomány) nevet.

A biztonsági erők és szélsőséges csoportok, közöttük az Iszlám Állam között azóta heves összecsapások zajlanak. A fegyveresek támadásai általában az egyiptomi biztonsági erők, valamint a kisebbségnek számító keresztények ellen irányulnak.

Az egyiptomi hadsereg tavaly februárban indított offenzívát a terroristák kiűzésére a félszigetről. A biztonsági erők közlése szerint azóta mintegy 650 dzsihadista és 50 katona vesztette életét.