Mire számíthat Izrael és a zsidóság az új görög vezetéstől?

Görögország új kormányról vasárnap tartanak bizalmi szavazást a parlamentben; egyik miniszterét antiszemitizmussal vádolták a napokban.

Július 21-én vasárnap tartanak bizalmi szavazást az új görög kormányról, akinek vezetője, Kiriákosz Micotákisz a várakozásoknak megfelelően sikerre vezette pártját.

Az Új Demokrácia nevű jobboldali-konzervatív párt a július elején tartott előrehozott választáson a voksok 39,8 százalékát nyerte el, és ezzel 158 képviselői helyet szerzett a 300 fős görög parlamentben. Így Görögország előző miniszterelnöke, Alekszisz Ciprasz és a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) a második helyre szorult.

A július 7-ei választás legnagyobb veszteseként egyértelműen a neonáci Arany Hajnal szerepelt, ami alatta maradt a három százalékos bejutási küszöbnek; és 2,9 százalékos támogatottságával – ami 2015-ben csaknem kétszer ennyi volt – kiesett a parlamentből.

Idén az Európai Parlamenti választásokon elért eredménye is feleződött az Arany Hajnalnak, és mindössze 4,87 százalékot ért el – emlékeztette lapunkat Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet elemzője. „Ugyanakkor figyelemre méltó az a kutatás, miszerint a 17 és 24 év közötti fiatalok körében az EP-választáson támogatottságuk 13 százalék volt” – hangsúlyozta az elemző, aki szerint a fiatalok körében kiemelkedően magas munkanélküliség is a szélsőjobboldal felé sodorhatja az ifjabb generációkat.

A görög választásokon elért kudarc mögött több tényező is szerepel. Egyrészt a párt betiltása céljából per folyik, melyben hamarosan ítélet várható. Továbbá több kilépett párttag is a vezetés belterjességére panaszkodott a múltban – és arra, hogy eluralkodott a nepotizmus a szervezeten belül, ami egy heves pártszakadáson is túl van.

Ráadásul a pártnak egy új kihívója is megjelent, és a Kiriakosz Velopoulosz vezette Görög Megoldás idén tíz képviselőt is be tudott juttatni a parlamentbe. „A pártot a sajtóban következetesen radikális jobboldaliként, kereszténypártiként és euroszkeptikusként említik” – jellemezte a Görög Megoldást Vargha, aki szerint a migráció kérdésében a parlamentbe jutott pártok közül a legkeményebb, Matteo Salviniéhez és Orbán Viktoréhoz hasonló álláspontot foglal el: 200 kilométernyi kerítést követel a török-görög szárazföldi határra, a külföldi NGO-k hazaküldését és az elutasított menedékkérők azonnali kitoloncolását.

Antiszemita múltú új miniszter?

Görögország új miniszterelnöke egy nappal a megválasztása után kormányának tagjait is kinevezte. És noha az ország előtt álló gazdasági kihívások miatt többek figyelme az új pénzügyminiszter személyére irányult, az új agrárügyekért felelős vezető is meglehetősen nagy figyelmet keltett múltja miatt.

Makisz Voridisz ugyanis diákévei idején két fasiszta diákszervezet vezetője is volt, horogkereszteket festett a falakra, és állítólag megfenyegette az őket ellenző zsidó diáktársait. Az 1990-es években pedig alapítója volt egy ultra-nacionalista pártnak, ami a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front (ma: Nemzeti Gyülekezet) egyik mellékágaként szolgált. Azt megelőzően pedig titkára volt annak az ifjúsági csoportnak is, amit Georgiosz Papadopulosz egykori diktátor alapított.

A jobboldal győzött a görög parlamenti választásokon

A Kiriákosz Micotákisz vezette Új Demokrácia a voksok 39,83 százalékát szerezte meg, míg az eddig kormányzó Sziriza 31,55 százalékkal a második helyre szorult.

Végül a 2000-es évekbeli görög politika meghatározó szélsőjobboldali pártjának (LAOS) egykori tagjaként az Új Demokráciához 2012-ben csatlakozott. Hozzá hasonlóan Papadopoulosz és Adonisz Georgiadisz szintén a LAOS berkeiből került be a győztes kormánypárt soraiba.

A kinevezését követő heves kritikák ellenére az önmagát korábban „nemzeti liberálisnak” valló Makisz Voridisz tagadta, hogy „sötét múltja” miatt alkalmatlan lenne az agrárminiszteri poszt betöltésére.

„Sosem voltam antiszemita”

– jelentette ki az 54 éves jogász, aki ugyanakkor nyilatkozatában elismerte, hogy „nacionalistaként” korábban „politikailag együtt élt olyan emberekkel, akik ilyen elfogadhatatlan eszméket vallottak”.

Izrael: pozitív várakozások

Victor Eliezer, a Görög Zsidó Közösségek Központi Testületének titkára a sajtónak beszélt arról, hogy bár nem tudták örömmel fogadni Voridisznek szánt kabinet szerepet, az új görög miniszterelnök Izrael-barát hozzáállása továbbra is reménykedésre ad okot a helyi zsidóság számára.

Kiriákosz Micotákisz családjával pártja győzelme után, július 7-én. Fotó: MTI/EPA/YANNIS KOLESIDIS

Kiriákosz Micotákisz tavaly ugyanis személyesen járt Jeruzsálemben, ahol Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is találkozott. Továbbá a nyilvánosság előtt elmondott beszédében kifejezte szándékát arra, hogy a két ország között fennálló kapcsolatokat erősítse a jövőben, és folytassa édesapja örökségét, aki sokat tett azért, hogy baráti kapcsolat alakuljon ki hazája és a zsidó állam között.

A Görögország és Izrael között fennálló első diplomáciai kapcsolatok alapjait 1990-ben, Micotákisz édesapjának miniszterelnöksége idején fektették le. Konsztandínosz Micotákisz volt az első görög miniszterelnök, aki hivatalos látogatáson vett részt Izraelben.

Arye Mekel, Izrael korábban Athénba delegált nagykövete szintén pozitív várakozásokat helyezett kilátásba az új görög kormányfő személyét illetően.

„A két ország közötti kapcsolatok biztosan fejlődni fognak, mivel Izrael megmutatta, hogy még az Európai Uniónál is megbízhatóbb szövetségese Görögországnak”

– hangsúlyozta az izraeli diplomata.