Milliárdos kárpótlást kapnak a romániai holokauszt-túlélők

A német kormánynál való sikeres lobbizás eredményeként juttatnak jelentős anyagi támogatást Izraelben élő román származású túlélőknek.

Történelmi döntésnek nevezi a The Jerusalem Post azt a csütörtöki német kormányhatározatot, amelynek értelmében mintegy 8000 román származású izraeli holokauszt-túlélő részesülhet több milliárd sékeles kárpótlásban.

A határozat szerint nem csak 20 évnyi visszamenőleges kárpótlást kaphatnak majd az érintettek, de havi nyugdíjat is, egyenként havonta 2000 sékeles (160 ezer forint) összeget.

A cikk szerint ezen felül jár még ennek a néhány ezer embernek az izraeli pénzügyminisztérium költségvetéséből  – a holokauszt túlélők jogait képviselő hivataltól – ugyancsak havi juttatás.

Ez a történelmi igazságtétel napja. (…) A pénzügyi kárpótlás nem pótolhatja a veszteségeket és nem orvosolhatja a fájdalmat és a tragédiát. Azonban jelentősen segítheti túlélők ezreinek életkörülményeit.

— fogalmazott Gila Gamliel, társadalmi egyenlőségért felelős izraeli miniszter, aki hangsúlyozta: 10 hónapos intenzív munkafolyamat eredményekénkt születhetett meg a német kormány tegnapi hivatalos döntse.

Gamliel arról is beszélt, hogy ez a kárpótlási döntés nem az utolsó, és kormánya továbbra is azon fog dolgozni, hogy az Izraelben élő idős túlélőknek a jövőben is minél több kényelmet tudjanak biztosítani.

Romániában 1939 előtt 750 ezer zsidó élt, közöttük nagy számban az erdélyi magyarajkú zsidóság is. Történészek szerint keleti szomszédunknál közel 400 ezer halálos áldozata volt a náci rémuralomnak, amelyet a kollaboráns Antonescu-kormány is támogatott.