Ortodox hackathon — vallásos zsidó nők tudományos versenye

Száz versenyző tucatnyi találmányával hívta életre a Hack@Tal 44 órás tudományos versenyt, amelyen vallásos diáklányok vettek részt.

A Jerusalem College of Technology versenyén idén olyan találmányok fejlesztésére hívták a résztvevőket, amelyek csecsemők és bölcsődés korú gyermekek életét könnyíthetik meg. A versenyzők ortodox diáklányok voltak – írja a Israel21c portál.

A győztesek ötfős csapata — akik 3000 sékeles ( csaknem negyedmillió forintnyi) díjjal gazdagodtak — egy drótnélküli oxigén monitor kifejlesztésével bizonyultak a legjobbnak.

A szoftvermérnökök és számítógépes kutatók alkotta kvintett találmányával arra a korábbi műszerre talált kényelmesebb alternatívát, amely drótokkal és a kisded ujjára csipeszelve volt csak képes monitorozni a kívánt adatokat.

Bár mindössze három órát aludtak a 44-ből, a lapnak nyilatkozó Hadass Wittow szerint az intenzív munkájukkal sok embernek tudnak majd segíteni a jövőben. A fejlesztésük egyedisége abban rejlett, hogy egy lábujjakra csatlakozó zokni formájában, kényelmesen tudják mérni gyermekek véráramlásában az oxigén szintjét.

Igazán különleges volt ez a verseny számunkra. Hihetetlen volt a semmiből olyan tárgyat kreálnunk, amely valódi technikai újítás lehet.

A hackathon olyan rendezvény, ahol szoftverfejlesztők – jelen esetben az Intel – és más szakterületek képviselői találkoznak, hogy közös erővel hozzanak létre technológiai megoldást egy adott iparág által megfogalmazott kihívásra.

A versenyzők most a jeruzsálemi Alyn kórház gyermek- és csecsemő rehabilitációs részlegének felkérésére dolgoztak egy új oxigén monitorozó találmányon.