Kiállítás: Egy magyar stetl Jeruzsálem szívében

Száz kapu címmel nyílik kiállítás az Izraeli Kulturális Intézetben, mely Jeruzsálem kevésbé ismert, vallásos negyedében vezet körbe.

Jövő hétfőn, este fél nyolckor mutatják be a Gabi Laron fotóiból készített összeállítást, melyen keresztül Mea Shearim mindennapjaiba nyerünk bepillantást. A fotós így vall a projektről:

„Már több mint negyven éve csodálom azt a különleges életformát, amely a modern Jeruzsálem belvárosától mindössze néhány sarokra lévő városnegyedet jellemzi. A negyed utcáin sétálva olyan érzés fog el, mintha egy időutazáson vennék részt, és a 19. századi Kelet-Európában találnám magam. A kiállításom egy virtuális sétára hívja Önöket, hogy bepillantást nyerjenek az ultraortodox Mea Shearim utcáin található rejtett, hagyományőrző vallási és kulturális életmód hétköznapjaiba. A fényképek által feltárulnak a Mea Shearimban élők legtermészetesebb, számunkra mégis kuriózumként élő pillanatai: etrog vásárlás szukkotkor, vagy zsinagógába való sétálás pénteken.

Ez a munka szeretetből készült. Ezek az emberek és az életmódjuk a saját gyerekkoromra emlékeztetnek. Ahogy elkapom a fényképezőmmel ezeket a pillanatokat Mea Shearimban, egyszerre újraélem őket gyerekkorom Magyarországán.”

Egy magyar stetl Jeruzsálem szívében // Kiállításmegnyitó

„Már több mint negyven éve csodálom azt a különleges életformát, amely a modern Jeruzsálem belvárosától mindössze néhány sarokra lévő városnegyedet jellemzi. A negyed utcáin sétálva olyan érzés fog…