A Kremlig is elérhetnek egy jeruzsálemi ingatlanpanama hullámai

Görög ortodoxok zsidókat tehetnek utcára Nyugat-jeruzsálemben, mert cionisták csellel akarnak zsidókat telepíteni Kelet-Jeruzsálembe.

Izrael Nemzetbiztonsági Tanácsa elé kerül az a vita, ami három kelet-jeruzsálemi ingatlan tulajdonjogán robbant ki. Az Ateret Cohanim nevű telepes csoport ugyanis kiürítené azokat az épületeket, amiket nemrég a Görög Ortodox Patriarchátustól vásároltak meg. A szervezet zsidók betelepítésével foglalkozik az Óváros és Kelet-Jeruzsálem területére.

A megkötött ügyletek a Jaffa-kaputól nem messze található két hotelt — az Imperialt és a Petrát –, valamint egy harmadik épületet érintenek.

Noha a görög ortodox egyház vezetői az ügyletet jogilag érvénytelen tekintik, mivel az szerintük vesztegetéssel valósult meg, Jeruzsálem kerületi bírósága, majd a Legfelsőbb Bíróság is jogszerűnek ítélte az eladást.

Most azonban bizonyíték került elő arra, hogy

a Petra Hotel korábbi menedzsere, Ted Bloomfield éveken át kenőpénzt kapott az Ateret Cohanimtól,

hogy az eladás felé irányítsa az ügyet. Ennek fényében pedig a görögkeleti patriarchátus ismét fellebbezhet a korábbi döntés eltörléséért.

Rekindle the Flame of Jewish Life in the Heart and Soul of Jerusalem

Rekindle the Flame of Jewish Life in the Heart and Soul of Jerusalem Keep „our” united Jerusalem in Jewish hands for generations. Support Ateret Cohanim/ Jer…

A kínos eset kapcsán a Nemzetbiztonsági Tanács korábbi elnöke, Giora Eiland is megszólalt, és arra figyelmeztetett, hogy Izrael és az ortodox keresztény felekezet között kirobbant vita tovább eszkalálódhat, ha valóban kilakoltatják az érintett épületekből a mostani lakókat.

„Ez a konfliktus az ortodox egyház vagyona körül akár olyan keresztény országokat és szervezeteket feldühíthet, akik alapvetően Izrael-barátok”

— hangsúlyozta Eiland, aki szerint a vita akár Vlagyimir Putyin megítélését is befolyásolhatja az országról.

Ráadásul az óvárosi épületek esetleges kiürítése más, jelenleg zsidók által lakott ingatlanokra is hatással lehet — hangsúlyozza írásában a Ynetnews.

A patriarchátus ugyanis több olyan nyugat-jeruzsálemi ingatlannak is a tulajdonosa, amit egyelőre Izrael Nemzeti Alapjának adnak bérbe, de hamarosan lejár a 99 évre megkötött bérleti szerződésük.

Amennyiben az ortodox felekezet úgy döntene, hogy nem hajlandó megújítani ezeket a szerződéseket, több száz izraeli lakó utcára kerülhet Nyugat-Jeruzsálemben.