A Kremlig is elérhetnek egy jeruzsálemi ingatlanpanama hullámai

Görög ortodoxok zsidókat tehetnek utcára Nyugat-jeruzsálemben, mert cionisták csellel akarnak zsidókat telepíteni Kelet-Jeruzsálembe.

Izrael Nemzetbiztonsági Tanácsa elé kerül az a vita, ami három kelet-jeruzsálemi ingatlan tulajdonjogán robbant ki. Az Ateret Cohanim nevű telepes csoport ugyanis kiürítené azokat az épületeket, amiket nemrég a Görög Ortodox Patriarchátustól vásároltak meg. A szervezet zsidók betelepítésével foglalkozik az Óváros és Kelet-Jeruzsálem területére.

A megkötött ügyletek a Jaffa-kaputól nem messze található két hotelt — az Imperialt és a Petrát –, valamint egy harmadik épületet érintenek.

Noha a görög ortodox egyház vezetői az ügyletet jogilag érvénytelen tekintik, mivel az szerintük vesztegetéssel valósult meg, Jeruzsálem kerületi bírósága, majd a Legfelsőbb Bíróság is jogszerűnek ítélte az eladást.

Most azonban bizonyíték került elő arra, hogy

a Petra Hotel korábbi menedzsere, Ted Bloomfield éveken át kenőpénzt kapott az Ateret Cohanimtól,

hogy az eladás felé irányítsa az ügyet. Ennek fényében pedig a görögkeleti patriarchátus ismét fellebbezhet a korábbi döntés eltörléséért.

A kínos eset kapcsán a Nemzetbiztonsági Tanács korábbi elnöke, Giora Eiland is megszólalt, és arra figyelmeztetett, hogy Izrael és az ortodox keresztény felekezet között kirobbant vita tovább eszkalálódhat, ha valóban kilakoltatják az érintett épületekből a mostani lakókat.

„Ez a konfliktus az ortodox egyház vagyona körül akár olyan keresztény országokat és szervezeteket feldühíthet, akik alapvetően Izrael-barátok”

— hangsúlyozta Eiland, aki szerint a vita akár Vlagyimir Putyin megítélését is befolyásolhatja az országról.

Ráadásul az óvárosi épületek esetleges kiürítése más, jelenleg zsidók által lakott ingatlanokra is hatással lehet — hangsúlyozza írásában a Ynetnews.

A patriarchátus ugyanis több olyan nyugat-jeruzsálemi ingatlannak is a tulajdonosa, amit egyelőre Izrael Nemzeti Alapjának adnak bérbe, de hamarosan lejár a 99 évre megkötött bérleti szerződésük.

Amennyiben az ortodox felekezet úgy döntene, hogy nem hajlandó megújítani ezeket a szerződéseket, több száz izraeli lakó utcára kerülhet Nyugat-Jeruzsálemben.