Megválasztották Ursula von der Leyent az Európai Bizottság új elnökének

A képviselők 383 szavazattal, 327 ellenében, és 22 tartózkodás mellett támogatták a jelölt bizottsági elnöki kinevezését.

Az Európai Bizottság elnökségére jelölt Ursula von der Leyennek a szavazáskor hivatalban lévő képviselők többségének — 50 százalék plusz egy fő — szavazatára volt szüksége a megválasztáshoz, írta az MTI.

Az uniós tagállamok állam- és kormányfői július elején tartott, háromnapos csúcsértekezletükön döntöttek arról, hogy Ursula von der Leyent javasolják az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Az eddig német védelmi miniszterként szolgáló jelölt kedd délelőtt Strasbourgban mondott beszédet az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, ahol azt mondta:

„Az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot, és támogatni kell a menekülteket például humanitárius folyosók kiépítésével”.

Von der Leyen: Európának stabil külső határok kellenek

Ám ehhez a legnagyobb migrációs nyomás alatt álló tagállamoknak megfelelő segítséget kell kapniuk az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa szerint.