A belga zöldpártok törvényben tiltanák meg atomfegyverek tárolását az országban

Közös törvényjavaslatban tiltaná meg a vallon és a flamand zöldpárt atomfegyverek tárolását Belgiumban, miután egy NATO-jelentés megerősítette ama feltételezéseket, hogy az országban amerikai nukleáris robbanófejeket tárolnak — jelentette a helyi sajtó kedden.

„Bár a szövetségi kormány mindig tagadta, a NATO parlamenti közgyűlésének jelentése megerősítette, hogy B61 jelű amerikai atombombákat tárolnak a belgiumi Kleine-Brogel légi támaszponton. Ideje véget vetni ennek az álszentségnek, és átlátható vitát kell folytatni a kérdésről” — írták a közleményben.

„Megakadályoznak mindenféle vitát azzal, hogy nem ismerik el az atomtöltetek létét. Ez alapvető fontosságú téma. Elfogadhatjuk ezen fegyvereket az országunk területén, amikor egy olyan személyé a felelősség, mint Donald Trump amerikai elnök?” — tették fel a kérdést.

A benyújtott tervezetről várhatóan csütörtökön vitázik a szövetségi parlament.

A Le Soir című belga napilap szerint a nyilvánosság számára is elérhető jelentésben arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok a NATO keretében mintegy 150 atomfegyvert állomásoztat Európában, a belgiumi Kleine-Brogel, a németországi Büchel, az olaszországi Aviano és Ghedi-Torre, a hollandiai Volkel bázison, továbbá ide tartozik a törökországi Incirliknél lévő légi bázis is.

A cikkben az ország „legkevésbé őrzött államtitkának” nevezték, hogy a kelet-belgiumi Limburg tartományban lévő támaszponton hosszú évek óta amerikai atomfegyvereket tárolnak. A kormány a feltételezést soha nem erősítette meg, igaz, nem is tagadta.