Whatsappon keresztül igyekszik izraeli katonai titkokhoz jutni a Hamasz

„Mizu haver, megvan az ütemterv?” Ilyen és ehhez hasonló üzenetekkel próbálják becsapni az izraeli katonákat magukat bajtársnak kiadó palesztin ügynökök.

A Hamasz palesztin terrorszervezet ugyanis az izraeli fejlesztésű közkedvelt Whatsapp alkalmazáson keresztüli héber üzenetekkel igyekezett bizalmas információkat kicsalni az izraeli katonákból, adott hírt róla az i24NEWS.

„Mizu haver, megvan az ütemterv?” A héber üzenetet ismeretlen számról továbbították egy IDF katona telefonjára.

“Milyen ütemterv?” kérdezett vissza értetlenül a katona. „Az idei kiképzés grafikonja” válaszolta a Hamasz ügynök. Mikor az izraeli katona megkérdezte, mégis kicsoda ő, IDF katonának vallotta magát.

A Hamasz katonai szárnya már pár éve próbálkozik, hogy a gázai határhoz közel állomásozó izraeli csapatoktól információt szerezzen, állítja az izraeli média.

Eddig hamis párkereső oldalak felállításával, illetve Facebook chaten keresztül kísérelték meg az információszerzést azokon keresztül meghatározva a katonák földrajzi lokációját. Ezeknek többségét sikerült megakadályozni, azonban a mostani módszer még okozhat fejfájást a biztonsági erőknek.

A Ynetnews információi szerint az izraeli katonának üzengető imposztor tisztában volt azzal, hogy annak kiképzése magában foglalja a Gázán belüli harcokra való felkészítést is.

Az Izraeli Védelmi Erők egyik szóvivője kijelentette, az IDF tisztában van az ellenség akcióival, és követi közösségi médián keresztüli erőfeszítéseit. Arra kérik katonáikat és a civileket is, hogy legyenek résen és viselkedjenek felelősségteljesen a weben.