Zsidó fesztivált rendeznek „Jiddisföldön”

Az évente megrendezett programsorozat mostanra az egyik legnépszerűbb eseménnyé vált Weimarban.

Egy hónapon át tartó fesztivál vette kezdetét múlt hét pénteken Németországban, ahol a jiddis nyelv és kultúra kerül középpontba — derül ki a Jerusalem Post írásából.

A rendezvénynek idén is Weimar ad otthont, ahol a legelső hasonló rendezvényt 1999-ben rendezték. Az idei eseményen különböző workshopok, előadások, koncertek és kabarék várnak a látogatókra, akiknek részvételével egyben a legkiemelkedőbb jiddis tudósoknak és szakértőknek is emléket állítanak.

A Weimari köztársaság megalapításának századik évfordulója alkalmából a „Jiddisföldi Weimari Köztársaság” mottó is rákerült a fesztivál plakátjaira.

„A háborúk közötti Európában a jiddis kultúra kicsit sem volt izolált vagy nosztalgikus, hanem nemzetek közötti, modern és dinamikus volt” — írta közleményében Alan Bern, a fesztivál egyik alapítója. „Azonban a közös emlékezetünket erről a kulturális pillanatról csaknem teljesen eltörölte a Soá, valamint azóta a romantika és a tagadás” — tette hozzá.

A fesztivál többek között a Német Szövetségi Kulturális Alapítvány is támogatásával rendezik meg. Idén tervek szerint augusztus 17-én fog véget érni.