Izrael kész lenne újabb engedményeket tenni Gázának a békéért cserébe?

Egy palesztin vezető állítása szerint az ország vezetői nemrég kilátásba helyezték ezt a forgatókönyvet.

Izrael ígéretet tett gázai vezetőknek arra, hogy újabb gyógyszer- és segélycsomagokat juttat a palesztin területre, valamint nagyobb áruforgalmat tesz lehetővé — feltéve, ha cserében békés állapotok maradnak a határon. Minderről Hani al-Thawabta, a Népi Front Palesztina Felszabadításért (PFLP) nevű terrorszervezet vezetője beszélt szombaton a médiának.

Az Al-Quds nevű oldalnak elmondottak szerint Izrael azt is kilátásba helyezte, hogy megnövelné a területére szóló munkavállalói engedélyek számát, valamint visszajuttatná azokat a halászhajókat, amiket korábban koboztak el tulajdonosaiktól — derül ki a The Times of Israel írásából.

Hani al-Thawabta állítása szerint hétvégén egy egyiptomi delegáció is tárgyalásokat folytatott palesztin vezetőkkel, hogy meggyőzzék őket a békés állapotok fenntartásáról, illetve a Hamász és a Fatah közötti kapcsolatok rendezéséről.

Mindeközben más források úgy értesültek, hogy a Palesztin Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet egy közleményében azt írta a tárgyalások után, hogy „készen áll választ adni” bármilyen izraeli akcióra, ami kárt okozna a „lakosoknak és a helyieknek”.

A két fél között fennálló feszültség az elmúlt másfél évben folyamatosan nőtt, és több palesztin terrorcsoport rendszeresen aknavetőkkel és rakétákkal vonult az izraeli határhoz, hogy a civil lakosság irányába támadásokat indítson — ezzel az izraeli katonaság válaszreakcióit, és nem ritkán heves összecsapásokat kiprovokálva.