Fű online – kiengedték a Telegrass főnökét

Három hónap után engedték ki a börtönből Ukrajnában Amos Dov Silvert, a Telegrass nevű izraeli mobilalkalmazás alapítóját – írja a ynet.com. Ő épp Kijevben volt, amikor lecsaptak a hálózatra, ezért került ott börtönbe. A férfi tagadja a vádakat, de nem akarja, hogy kiadják Izraelnek.

A 33 éves, Amerikában élő izraeli férfi egyelőre háziőrizetben marad Kijevben. Szabadulását ő maga jelentette be Facebook-oldalán.

Azt mondja, küzd az ellen, hogy kiadják Izraelnek, ahol 42 társát szintén letartóztatták a négy hónappal ezelőtti rajtaütésben. Állítása szerint a hatóságnak semmi sincs a kezében az Izraelben őrizetbe vett társaival szemben.

Az izraeli hatóságok szerint az alkalmazást csaknem 70 ezer vevő és 1300 eladó használta, nem csak marihuánát, hanem keményebb drogokat is árultak, amelyekhez 18 év alattiak is hozzájuthattak. A vevők és az eladók névtelenül, titkosított csatornán beszéltek egymással.

A Telegrassra a Lahav 433 nevű izraeli rendőri egység, az „izraeli FBI”csapott le márciusban.

„A gyanúsítottakat, akiket Izraelben tartanak fogva, teljesen alaptalanul fogták el. A rendőrség az Egyesült Államokban kikérdezte a feleségem és szabadon engedte. Remélem az izraeli bíróság is hasonlóan dönt, és elengedi a még fogva tartottakat”

– mondta Amos Dov Silver a ynet.com-nak.

„Nehéz elmagyarázni, milyen szörnyűek a börtönök Ukrajnában, de sokáig tart engem megtörni, hogy beleegyezzem a kiadatásba” — tette hozzá.

Azt mondta, a három hónap alatt összesen hét cellában tartották fogva, egyre rosszabbakba került, ezzel is próbálták megtörni.

„Ha az izraeli rendőrségnek lenne bármilyen bizonyítéka ellenem, nem engedtek volna házi őrizetbe Ukrajnában”

mondta a Telegrass-alapító.

Izraeli lapértesülések szerint a Telegrass-csoportban havi 5 milliárd forintnyi értékben cseréltek gazdát különböző drogok.