Felmenőik a nácik elől menekültek, mégis megtagadják tőlük az állampolgárságot

A német alkotmány elvileg biztosítaná a leszármazottak állampolgárságát. Néhány angol elutasított perre vinné a dolgot. 

A német alkotmány 116-os cikkelye szerint mindenki akit jogtalanul megfosztottak állampolgárságától 1933 és 1945 között az visszakaphatja azt, sőt a leszármazottaik is jogosultak arra, hogy német állampolgárságot kapjanak.

Most azonban egyre több zsidó leszármazott kérvényét dobják vissza a német hatóságok – írja a Deutsche Welle.

A DW megemlít egy férfit, akinek azért utasították el a kérelmét mert túl korán született. A férfi édesanyja német menekült volt, aki egy angol férfihoz ment feleségül, ő pedig 1948-ban született meg. Azonban a német törvények szerint 1953-ig csak az számított németnek, akinek az apja német. A férfi így nyilatkozott a napnak:

„Felháborít az egész. Mint zsidót mindig arra neveltek, hogy mindig tartsak magamnál egy összepakolt táskát. A tény, hogy nem kaphatok német állampolgárságot egy ilyen önkényeskedés miatt, nos ez bizarr.”

A cikkben álnéven csak „George”-nak nevezett férfi édesanyja 1939-ben, 15 évesen menekült el Németországból.

De nem George az egyetlen, akinek az útlevél kérelmét visszautasították, több, mint 100 hasonló ügy van az Egyesült Királyságban.

Sajtóértesülések szerint német származású brit zsidók már készülnek, hogy pert indítsanak a német kormány ellen.

Feltételezhető, hogy a német hatóságok keménykedése elsősorban a Brexitnek szól. Hiszen sokan elsősorban azért szeretnének német állampolgárságot kapni, hogy az Európai Unióban maradhassanak – írta meg korábban a The Times of Israel.