„A lányom vére Merkel kezéhez tapad” – üzente a meggyilkolt zsidó tinédzser édesanyja

Életfogytiglant kapott a 22 éves iraki migráns, aki megerőszakolt és megölt egy 14 éves német zsidó lányt tavaly májusban, Wiesbadenban – írja a The Jerusalem Post. A támadásnak, úgy tudni, nem volt antiszemita háttere. A gyilkos legkorábban 15 év múlva szabadulhat.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a wiesbadeni bíróság Ali Bashart, aki 2018. május 22-én megerőszakolta és megölte Susanna Feldmannt.

A 22 éves Bashar Irakból érkezett menedékkérőként a családjával a Frankfurt melletti Wiesbadenba, ahol az öccsén keresztül megismerkedett a 14 éves német lánnyal.

Május 22-én találkozott vele, megerőszakolta, majd brutálisan meggyilkolta, a holttestét pedig egy erdős részen hagyta.

Bashar, a lány telefonján lévő WhatsApp üzenetküldő alkalmazással, magát Susannának kiadva, azt próbálta elhitetni az áldozat anyjával, hogy a lánya Párizsba ment.

„Viszlát Wiesbaden, irány Párizs, szerelmemmel, Armandóval”

– írta Ali áldozata anyjának.

A lánya utáni keresésben Diana Feldmann Bashar családjához is elment segítségért, hátha tudnak valamit. Az anya később azt mondta a lapnak, hogy a gyilkos családja csak annyit mondott: a sajtóból értesültek a történtekről.

„Beszéltünk velük a saját házukban, és az anyja azt mondta: „Allah, Allah, nem láttuk őt!” Hazudtak nekem, az arcomba. Pontosan tudták, mi történt. Egy anya, akinek nyolc gyereke van, hogy hazudhatja egy másik anya arcába: „Nem tudom mi történt a lányoddal!”?”

– mondta Diana Feldmann.

Susanna holttestét végül két héttel később, június 6-án találta meg a rendőrség egy sekély sírba temetve a vasúti sínek közelében.

A gyilkosság után Ali Bashar és családja visszament Irakba. Ott vették őrizetbe a kurd hatóságok, majd visszaküldték Németországa, hogy lefolytassák vele szemben a bírósági eljárást.

A férfi elismerte, hogy volt szexuális kapcsolat közte és az áldozat között, de az szerinte közös beleegyezésen alapult, gyilkosságra pedig nem emlékszik, mert részeg volt. Azt is állította: a lány a szexuális együttlét után azzal fenyegette, hogy jelenti a hatóságoknál, ez után pedig „minden elsötétült” – fogalmazott Ali Bashar.

„Nem tudom, hogyan történhetett meg”

– mondta a bíróság előtt.

fotó: EPA/RONALD WITTEK

Az ügy súlyossága miatt legkorábban 15 év múlva szabadulhat. Egy másik erőszak ügyében is indult ellene eljárás, abban az ügyben a hatóság szerint többször is megerőszakolt egy 11 éves lányt.

Susanna esete nagy felháborodást váltott ki Németországban Merkel „nyitott ajtó” migrációs politikája miatt.

A gyilkosság után az áldozat anyja, Diana Feldmann azt írta a Facebookon egy nyílt levélben Merkelnek, hogy a lánya vére a kancellár kezéhez tapad.

„Ami a lányommal és velünk történt, az jóvátehetetlen. A jövőm és a szívem egy része eltávozott Susannával”

– fogalmazott az anya a Bild által is közölt levélben.

Bár az áldozat zsidó volt, a rendőrség szerint nincs bizonyíték arra, hogy a vallása számított ebben az ügyben. A németországi zsidó szervezetek is cáfolták, hogy antiszemita támadásról lett volna szó.