Ungváry meggondolta magát, mégsem marad a Veritasnál

Ungváry Krisztián történész saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel távozik a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár állományából.

Néhány héttel azután, hogy megírtuk, Ungváry Krisztián a Veritashoz igazolt, a történész máris úgy döntött, mégsem marad. Ungváry az 1956-os Intézet munkatársa volt, mígnem júniusban begyűrték a kormányzati Veritas alá. A történész azt ígérte hamarosan nyilvánosságra hozza a kilépésének okát.

Ungváry Krisztián a Veritashoz igazolt

A történész a Veritas Történetkutató Intézet ernyője alatt folytatja munkáját, derült ki egy Facebook bejegyzéséből.

Ungváry a 24.hu által készített interjúban elmondta, megígérték nekik, hogy nyugodtan kutathatnak tovább, ahogy azt is, hogy minden úgy lesz, ahogy eddig volt – idézi az Index az interjút.

A történész az interjúban kifejtette, hogy egyáltalán nem ért egyet a Veritast ért kritikákkal.

„A munkatársak szintjén szerintem nem igazak azok a sajtóban megjelent állítások, hogy ez egy neohorthysta kiképzőműhely – még akkor sem, ha Szakály Sándor főigazgató bizonyos kijelentéseit teljesen védhetetlennek tartom”

jelentette ki a történész a 24.hu interjújában.

A beszélgetésben kitért a magyar kormány emlékezetpolitikájára is, amely szerinte arról szól, hogy a magyarok mindig áldozatok voltak, sose ők követték el a bűnöket:

„Ez az üzenete a Szabadság téri világháborús emlékműnek épp úgy, mint az Alkotmány utcában most épülő Trianon-emlékműnek. Az áldozati séma népszerű ugyan, de ebből nem lehet megérteni a történelmet.”