Obama stratégája segíti majd Netanjahu fő riválisát

Az újabb választások közeledtével a zsidó származású Joel Benenson Ganz ellenzéki politikai formációját, a Kék és Fehér pártot erősíti majd jövő hónaptól Izraelben.

A Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt kihívó legnagyobb párt a szeptemberi választások előtt a hírek szerint Barack Obama volt amerikai elnök vezető politikai stratégáját és tanácsadóját bízta meg, aki két sikeres kampányt is vitt a népszerű demokrata elnök pályája során 2008-ban és 2012-ben.

A volt izraeli vezérkari főnök, Beni Gantz vezette Kék és Fehér párt 35 mandátumot szerzett az áprilisi előrehozott választásokon Netanjahu jobboldali Likud pártjával fej-fej mellett, azonban nem sikerült elég támogatást szereznie, hogy kibillentse a nyeregből az izraeli politikában évek óta sikerrel manőverező vezetőt.

Bizonyos szakértők szerint a centrista párt hiányos, inkonzisztens kampányt vitt, ami távolról sem ért fel a Likudéhoz, illetve a választások óta gyenge, nem viselkedik Netanjahu erős ellenzékeként.

A new yorki zsidó származású Benenson már számos (főként demokrata) amerikai szenátor, kormányzó és polgármester mellett ellátott tanácsadó szerepet. Emellett cégeknek és vállalatoknak is felkínálja szolgáltatásait, legutóbb a Facebook bérelte fel.

Bár számos sikert könyvelhetett el Obama volt elnökkel kapcsolatban, legutóbbi Hillary Clintonnal kapcsolatos törekvései a 2016-os választások során bukással végződtek.

Most kipróbálja magát az izraeli politikai arénába, ahová várhatóan a következő hónapban érkezik.

A párt médiaértesülések szerint egy második stratégát is felbérelt, azonban őt egyelőre nem nevezték meg. A Kék és Fehér párt fő politikai stratégája továbbra is Israel Bachar marad.