Megtalálhatták Dávid király filiszteus rejtekhelyét, Ciklágot

Évek régészeti kutatómunkája nyomán rátalálhattak a városra, ahol az izraeli király a bibliai történet szerint az őt halálra kereső Saul király elől menekült.

Az Izraeli Régészeti Hatóság, a jeruzsálemi Héber Egyetem és sydney-i Macquarie Egyetem közösen jelentették be a jelentős felfedezést.

Ciklágot számos alkalommal említi a Biblia Dáviddal kapcsolatban, aki menedéket kapott seregével együtt a városban Ákisnak, a filiszteus Gát királyának engedélyével. Feltételezések szerint ez volt az a hely is, ahonnan Dávid Hebronba ment, ahol királlyá kenték Izrael felett, és hét évig uralkodott, mielőtt felment volna Jeruzsálembe.

A filiszteus város később a Nehemiás könyvében is említésre került, mint a babiloni fogságból hazatérő zsidók központja.

Sok éves régészeti kutatás folyt Ciklág után számos helyszínen, de egyik sem felelt meg teljesen a kritériumoknak. A jelenlegi, Khirbet a-Ra’i ásatások 2015-ben kezdődtek közel 1000 négyzetméternyi területen a júdeai hegyekben Kirját Gát és Lákis között.

A kutatók szerint különleges a helyszín, mert bizonyítékokat találtak folytonos település jelenlétére, illetve egy filiszteus közösség és egy Dávid király korabeli zsidó település nyomait is felfedezték. Arra utaló jeleket is találtak, hogy a helyet tűzvész pusztította el, ami illik Ciklág sorsára is.

Az ásatások során masszív kőedényeket és olajlámpásokat találtak, melyek a filiszteus civilizációhoz kapcsolódnak.

Közel 100 olaj és bortároló edény került elő, hasonlóak a júdeai Khirbet Qeiyefában találtakhoz, amit a bibliai Saaraim városával azonosítottak, és szintén Dávid király idejére datálnak a régészek.