Holokauszt emlékmű lesz Amszterdamban, hiába tiltakoznak a helyiek

Két éves pereskedés után a holland főváros volt zsidó negyedében, a Weesperstraat melletti parkban végül megépül a 102,000 holland holokauszt-áldozatnak emléket állító installáció.

A The Telegraaf holland újság információi szerint egy amszterdami bíróság úgy ítélt, hogy az önkormányzat helyesen ítélte meg a ‘nevek emlékművének’ jelentőségét a helyi lakosok két éves jogi úton kifejtett heves ellenállása ellenére.

A nemzetközi-hírű Daniel Libeskind által tervezett emlékművet a holland Auschwitz Bizottság emeli majd. Az installáción megjelenik majd falak egyfajta labirintusa tégláin minden zsidó, szinti és roma ember nevével, akit Hollandiából deportáltak náci haláltáborokba.

A helyi lakosok szerint azonban az emlékmű túl nagy a Weesperplantsoen kerthez képest, ahova állítani szándékozzák, és olyan sok látogatót vonz majd, ami kellemetlenséget okoz majd számukra, ráadásul senki nem konzultált velük a tervekről. Ügyvédjük, Aletta Blomberg úgy nyilatkozott, hogy az általa képviselt csoport úgy érzi

„ez egy privát kezdeményezés egy köztéren elhelyezett nemzeti holokauszt emlékművel kapcsolatban, 90%-ban közpénzből, nulla nyilvános konzultációval.”

A holland Auschwitz Bizottság vezetője, Jacques Grishaver — aki Amszterdamban a holokauszt áldozatait elismerű emlékműért már 13 éve kampányol — szerint azonban, a hozzá hasonló emberek számára, akik a náci haláltáborokban veszítették el a családjaikat, nem maradt sok idő az emlékezésre.

A bírósági döntést követően két év után várhatóan októberben végre elindulhat az építkezés Amszterdam volt zsidó negyedében.