Holokauszt emlékmű lesz Amszterdamban, hiába tiltakoznak a helyiek

Két éves pereskedés után a holland főváros volt zsidó negyedében, a Weesperstraat melletti parkban végül megépül a 102,000 holland holokauszt-áldozatnak emléket állító installáció.

A The Telegraaf holland újság információi szerint egy amszterdami bíróság úgy ítélt, hogy az önkormányzat helyesen ítélte meg a ‘nevek emlékművének’ jelentőségét a helyi lakosok két éves jogi úton kifejtett heves ellenállása ellenére.

A nemzetközi-hírű Daniel Libeskind által tervezett emlékművet a holland Auschwitz Bizottság emeli majd. Az installáción megjelenik majd falak egyfajta labirintusa tégláin minden zsidó, szinti és roma ember nevével, akit Hollandiából deportáltak náci haláltáborokba.

Het ontwerp voor het Holocaust Namenmonument Nederland

Op vrijdag 16 december 2016 presenteerde de ontwerper Daniel Libeskind tijdens een pers bijeenkomst zijn nieuwe ontwerp voor het Holocaust Namenmonument Nede…

A helyi lakosok szerint azonban az emlékmű túl nagy a Weesperplantsoen kerthez képest, ahova állítani szándékozzák, és olyan sok látogatót vonz majd, ami kellemetlenséget okoz majd számukra, ráadásul senki nem konzultált velük a tervekről. Ügyvédjük, Aletta Blomberg úgy nyilatkozott, hogy az általa képviselt csoport úgy érzi

„ez egy privát kezdeményezés egy köztéren elhelyezett nemzeti holokauszt emlékművel kapcsolatban, 90%-ban közpénzből, nulla nyilvános konzultációval.”

A holland Auschwitz Bizottság vezetője, Jacques Grishaver — aki Amszterdamban a holokauszt áldozatait elismerű emlékműért már 13 éve kampányol — szerint azonban, a hozzá hasonló emberek számára, akik a náci haláltáborokban veszítették el a családjaikat, nem maradt sok idő az emlékezésre.

A bírósági döntést követően két év után várhatóan októberben végre elindulhat az építkezés Amszterdam volt zsidó negyedében.