A Palesztin Hatóság felel a második intifáda terrortámadásaiért

A Jeruzsálemi Kerületi Bírósági mostani ítélete utat nyithat ahhoz, hogy akár egymilliárd sékeles kártérítésre is kötelezzék a palesztin szervezetet.

A Palesztin Hatóság felelős azokért polgári károkért, amelyek a második intifáda (2000-2005) során elkövetett terrortámadások során keletkeztek a Jeruzsálemi Kerületi Bíróság hétfőn döntése szerint.

A The Jerusalem Post beszámolója szerint a példa nélküli bírósági döntés a nyolc áldozat családjának nevében eljáró, Surát HáDin nevű civil jogvédő szervezet keresete eredményeként született meg.

Amint az ügy a következő szakaszába lép, a Palesztin Hatóságot legfeljebb egymilliárd sékeles (több mint nyolcvanegy milliárd forintnyi) kártérítés megfizetésére kötelezhetik, a családok részére az elszenvedett károk fejében.

A támadások némelyikében ugyan ​​a Hamász, illetve az Iszlám Dzsihád is közreműködött, ám a bíróság a bemutatott bizonyítékok alapján továbbra is a Palesztin Hatóságot tartja felelősnek a vérontásért.

Januárban ugyanez a bíróság ideiglenes zálogjogot helyezett a PA egykori vezérének, Jasszer Arafatnak a jeruzsálemi földbirtokára. A szóban forgó földterület az Olajfák hegyén található, és a jeruzsálemi óvárosra néz.

Nitsana Darshan-Leitner, a Palesztin Hatóság elleni keresetet benyújtó Surát HáDin nevű civil jogvédő szervezet elnöke elmondta a bíróságnak, hogy ha megnyerik a pert, nehéz dolguk lesz a kárpótlást behajtani az Arafat Estate-től, ezért kérte, hogy zálogjoggal terheljék az földterületet.

„Yasser Arafat volt a modern terrorizmus nagyapja, aki ártatlan férfiak, nők és gyermekek ezreinek meggyilkolásáért felelős” — hangsúlyozta Darshan-Leitner. „Ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy igazságot szolgáltassunk az áldozatoknak és a családjaiknak. Nem fogjuk megengedni, hogy az Arafat Estate földet birtokoljon Jeruzsálem szívében, miközben elkerüli, hogy kártérítést fizessen az áldozatainak”.

Darshan-Leitner a hétfői verdikt kapcsán elmondta, a bíróság „történelmi” döntése megmutatta, hogy Arafat a háborút és gyilkosságot a második intifádán keresztül arra próbálta használni, hogy Izraeltől olyan engedményeket szerezzen, amelyeket Oslo tárgyalásokon nem sikerült kicsikarnia.