Zsinagóga helyett magát égette le a brit náci – Videó!

Régóta szenvedett antiszemitizmusban az a férfi, akit tavalyi tettéért most kórházi kényszergyógykezelésre ítélte a bíróság.

A rasszista, fehér felsőbbrendűséget hirdető, 52 éves férfi tavaly júliusban felgyújtotta a nagy-britanniai Exeter több száz éves zsinagógáját, de saját magában több kárt okozva, mint az épületben — emlékeztetett a BBC, amely arról számolt be, hogy egy évvel a tette után, most pénteken meg is született az ítélet.

Az igazságügyi szakértők döntésüket egy jó minőségű, most közzétett biztonsági kamerás felvételre alapozhatták.

Tristran Morgan tette nem hirtelen indulatkitörés, hanem jól megszervezett támadás volt. A zsinagógában mintegy 23 ezer fontos (csaknem 10 millió forintos) kár keletkezett.

A korábban már több alkalommal is a rendőrség látókörében feltűnt, évtizedes antiszemita gyűlölködéséről ismert (otthonában számos fasisztoid irodalmat tartó) Morgan először fejszével betörte a zsinagóga ajtaját, majd elment egy kanna benzinért, amit a lyukon beöntött az épületbe.

Ezt követően meggyújtott egy papírcetlit, majd azt bedobta az ablakon. Egy kirobbanó lángcsóva azonnal jól el is kapta és alaposan megégette az arcát és a kezét is.

A zsinagógát csak részben sikerült felgyújtania, az időben kiérkező tűzoltók még azelőtt el tudták oltani a lángokat, hogy azok elérték volna a teremben található gázbojlert, ami robbanással fenyegetett. 

A bíróság döntése értelmében kórházi kényszergyógykezelésre ítélt férfi – a jegyzőkönyv szerint – az őt letartóztató rendőröknek azt mondta:

“Kérem, mondják azt, hogy a zsinagóga porig égett! Ellenkező esetben rosszul készítettem elő az egészet.”

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.