Merkel a Balkánnal bővítené az Európai Uniót

A német kancellár szerint a Nyugat-Balkán vagyis Montenegró, Szerbia, az Észak-macedón Köztársaság és Albánia csatlakozása az Unió stratégiai érdeke. 

A Nyugat-Balkán csatlakozása az Európai Unió (EU)  stratégiai érdeke, meg kell oldani azokat a politikai nehézségeket, amelyekbe az integrációs folyamat ütközik – jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Poznanban, a térség európai uniós integrációjával foglalkozó csúcstalálkozón.

Az EU mindent meg akar tenni azért, hogy a nyugat-balkáni országoknak egyszerűbb legyen az útjuk az uniós tagsághoz – mondta Merkel. A kancellár beismerte, hogy a bővítési folyamat „politikai nehézségekbe ütközik”.

„Beszéltünk róluk, meg kell oldani őket” – húzta alá. A bővítéssel nem lehet várni, amíg az EU hatékonyabbá teszi irányítási mechanizmusait – reagált Merkel.

A térségből elsőként Horvátország csatlakozott az Unióhoz, Montenegró, Szerbia, az Észak-macedón Köztársaság és Albánia pedig tagjelöltek.

A tárgyalások Szerbiával haladnak a legjobban, azonban az ország csatlakozásának feltétele Koszovó függetlenségének az elismerése lenne, ezt azonban kérdés hajlandó lesz-e a mindenkori szerb vezetés megtenni.

Merkel sürgetése meglepő, hiszen a régió számtalan konfliktusa miatt nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben teljesítik a csatlakozás feltételeit. Montenegró és Albánia lakossága mélyen az európai átlag alatt él, gazdaságilag hatalmas kihívást jelentenének az Unió többi országa számára.

Az Észak-macedón Köztársaság tagságát pedig valószínűleg Görögország blokkolná.