Maszkos fegyveresek állták el a zsinagóga bejáratát Krakkóban

Fekete csuklyás biztonsági őrök akadályozták meg a krakkói Chábád közösség imáját – írja a JTA zsidó hírügynökség. Nem engedték be őket a zsinagógájukba, amit a helyi zsidó hitközségtől bérelnek. A helyi zsidó szervezet viszont penészre és nem egyeztetett villanyszerelésre hivatkozva kitenné a Chábádot a zsinagógából.

A krakkói Chábád közösség 2008 óta bérli a zsinagógát a helyi ortodox zsidó hitközségtől. Jelenleg is érvényes bérleti szerződésük van – mondta a Chábád egyik helyi illetékese.

Hétfőn azonban egy magán biztonsági cég fekete maszkos emberei lezárták a bejáratot, nem engedték be a közösség tagjait imádkozni az Izsák zsinagógába. A vallásos zsidók ezért az utcán imádkoztak, majd hívták a rendőrséget.

fotó: Michael Berenbaum

A krakkói zsidó hitközség, amely múlt hónapban azért keveredett botrányba, mert kávézónak adott ki egy volt zsinagógát, azóta lezáratta a vizet és az áramot is az Izsák zsinagógában, hogy távozásra bírja a Chábád közösséget.

Közleményükből kiderül: azért tagadták meg a zsinagóga szerződés szerinti használatát, mert a közösség, álláspontjuk szerint, kárt okozott az épületben. Nem akadályozták meg, hogy penész alakuljon ki egyes falakon, valamint engedély nélkül építették újra az elektromos hálózatot.

A JTA hírügynökség kereste a krakkói zsidó hitközséget, de nem tudtak az illetékesekkel beszélni, ahogy egy lengyel napilap sem érte el őket.

A szörnyű emlékeket idéző fotók nagy felháborodást váltottak ki a nemzetközi zsidó közvéleményben. A jelenség ugyanakkor a Chábád és a helyi zsidó közösségek elmérgesedett viszonyának egyik legrosszabb példája.

Hasonló Litvániában történt 2016-ban, amikor chábádosokat zártak ki helyi zsinagógából.

Az európai helyi zsidó közösségek ugyanis sokszor riválisként tekintenek a Chábád kiküldött rabbijai által létrehozott szervezetekre.

A Chábád egyre növekvő európai elfogadását jelzi ugyanakkor, hogy még a riválisnak tekintett vezetők is elítélték a Krakkóban történteket.

Pinchas Goldschmidt rabbi, az Európai Rabbitanács elnöke, aki már többször kritizálta a Chábádot, most azt mondta: „erkölcstelen és a zsidó hagyományokkal ellentétes” volt a zsinagóga lezárása.

A szintén nem chábádos lengyel főrabbi, Michael Schudrich is a saját kollégáit kritizálta a történtek miatt. Kapzsi hatalmi harcnak nevezte a döntést, amely sérti a város legaktívabb ortodox zsidó hitközségét.

Schudrich nyílt levelet írt Tadeusz Jakubowicznak, aki már régóta vezeti a krakkói zsidó hitközséget. A lengyel főrabbi ebben azért is nevezte különösen felháborítónak a zsinagóga lezárását, mert

„az Izsák zsinagóga volt az egyetlen hely Krakkóban, ahol naponta összejött a minjen (10 nagykorú zsidó férfi) az imádkozáshoz”

— fogalmazott a lengyel főrabbi.

Schudrich elismerően szólt Eliezer Guray rabbiról, a Chábád lengyel vezetőjéről és Avi Baumol rabbiról, az Izsák zsinagóga vezetőjéről, akik sokat tesznek a Tóra és a zsidó értékek megismertetéséért.

„Hála nekik és sokan másoknak, az Izsák zsinagóga ellátja a feladatát a krakkói zsidó közösség érdekében. Ezt támogatni kéne és örülni neki, ehelyett elzárják a vizet és lekapcsolják az áramot. Ma reggel pedig fegyveres, maszkos őrök akadályozták meg a reggeli minjent”

— írta levelében a lengyel főrabbi a krakkói hitközég vezetőjének címezve.