Döbbenetes mondatokat rögzített a Viking feketedoboza

„Elütöttél egy hajót!” – sikoltotta egy kétségbeesett nő a kapitánynak.

Újabb részletek derültek ki a Hableány kirándulóhajó ügyében, aminek május 29-én este a Viking Sigyn hátulról nekiütközött, majd elsüllyesztett a Duna budapesti szakaszán – 28 halálos áldozatot követelve. A Blikk csütörtökön közölt információkat a szállodahajó hangfelvételének leiratából, amiket a hvg.hu is megosztott oldalán.

A lap értesülései szerint a fedélzeti műszerek angol, német és orosz nyelven elhangzott felkiáltásokat rögzítettek a tragédia utáni percekben.

A nagyjából kétórás felvételen elsőként egy kétségbeesett nő hallható, aki azt kiáltja: „Istenem, egy hajó!”. Három másodperccel később pedig egy férfi kiabálja: „Hajó! Hajó!”. További két másodperc elteltével egy másik férfi azt mondja: „Ajajaj!”

Ezután egy nő angolul azt sikoltja:

„Elütöttél egy hajót!”.

Mire visszakérdez egy férfi, ugyancsak angolul:

„Micsoda?!”

Ezután felerősödik a hajó menetzaja, amiből arra következtetnek, hogy a kapitány feltehetően kinyitotta a kormányállás ajtaját. A felvételen ezt követően folyamatos telefoncsörgés hallható.

A riasztás, miszerint ember van a vízben a Margitszigetnél, másfél perccel az ütközés után hallható először magyar és német nyelven.

Drámai felvétel a Hableány utolsó perceiről

Az új videón jól látszik, hogy a két hajó percekig halad egymás mellett, majd a Viking maga alá gyűri a Hableányt.

A 444 keddi cikkében arról írt, hogy az egyik tanú szerint az ütközés előtt a Viking Sigyn utasaival még a szemkontaktusa is megvolt, majd két nagy lökést éreztek, és a második már teljesen befordította a kishajót a vízbe.

Volt, aki ezután már csak azt érezte, hogy a Hableány óriási erővel szívja le a víz alá, és amikor végre sikerült felküzdenie magát, mindenütt elmerülő és felbukkanó fejeket látott.

A dél-koreai turisták hallották, ahogy koreaiul azt kiabálják nekik, hogy fogják meg a mentőkötelet, mert máskülönben meghalnak.