Járóka Lívia és Dobrev Klára is EP-alelnök lett

A fideszes Járóka Líviát és Dobrev Klárát, a Demokratikus Koalíció képviselőjét is alelnökévé választotta az Európai Parlament (EP) szerda délután.

Járóka Líviát, aki már 2017 novembere óta alelnök, és akit ismét az Európai Néppárt jelölt a posztra, 349 szavazattal választották újra a strasbourgi plenáris ülésen.

A szociáldemokrata frakció által jelölt Dobrev Klárát 402 képviselő szavazta meg. Mindkettejük jelöltségét már az első szavazási fordulóban jóváhagyta a testület.

A Fidesz közleménye szerint az Európai Néppárt képviselőcsoportja kedd esti frakcióülésén jelölte alelnöknek Járóka Líviát, az Európai Parlament pedig szerdai tisztújító ülésnapján plenáris szavazással megerősítette jelölését.

Azt írták: Járóka Lívia „az európai szegénység felszámolása, a roma polgárok integrációja, valamint a nők helyzetének javítása érdekében kifejtett munkásságával kivívta képviselőtársai elismerését, akik szavazatukkal támogatták az alelnökké választását”.

Közleményükben felidézték: Járóka Lívia 2004 és 2014 között az Európai Parlament képviselője volt, majd három év után, 2017 szeptemberében visszatért a testületbe. A fideszes politikus volt az EP első roma származású tagja, 2017 óta pedig annak első roma származású alelnöke – írták.

Az Európai Parlament épülete. Kép: MTI/EPA

A Demokratikus Koalíció közleményben gratulált Dobrev Klárának, „az Európa-párti Magyarország első európai parlamenti alelnökének.”

Dobrev Klára, miközben csak pár napja képviseli a Demokratikus Koalíciót az Európai Parlementben, a legmagasabb közjogi méltóságot nyerte el, amit valaha szabadelvű-balodali magyar politikus az unió parlamentjében elért — írja a közlemény.

Dobrev Klára programja nem változott. Azért fog tenni alelnökként is, hogy közelebb kerüljünk az erős, egységes Európához és ahhoz, hogy ez az Európa vigyázzon ránk, minden európai emberre. Tisztességes bérekkel, nyugdíjjal, családtámogatással — írja a DK.