Fogyatékkal élő drúz katonát tüntettek ki Izraelben

A Down-szindrómával élő fiút Benjamin Netanjahu hívta színpadra egy ünnepségen.

Tarc Tuba Izrael galileai régiójából származik, ahol egy drúz faluban nőtt fel.

A 23 éves fiatalember az első olyan drúz, aki fogyatékkal élőként csatlakozott hazájának katonáihoz. Ám a hozzá hasonló fiatalok számára mostantól új önkéntes egységet is létrehoztak az izraeli hadsereg soraiban

— derül ki az Arutz7 írásából, ami egy múlt heti ünnepségről is beszámolt. A Hatzerim nevű katonai bázis légi parádéjával egybekötött eseményen többek között Tuba munkáját is elismerték; és számos magas rangú katonai vezető mellett Reuven Rivlin izraeli elnök és Benjamin Netanjahu miniszterelnök is részt vett.

Az Izraelben élő drúzok az arab lakosság egyik vallási és etnikai csoportját alkotják. A 2 százaléknál is kisebb arányban élő drúz lakosság vallása az iszlámból származik, de hagyományosan nem a muzulmánok közé sorolják őket. A drúz népcsoport tagjai közül sokan aktívan szolgálnak az izraeli hadsereg és politikai élet soraiban is.

Tuba mellett egy másik olyan drúz származású fiatalember is elismerésben részesült az ünnepségen, akivel egy faluból származnak és történetesen unokatestvérek is.

Az izraeli légierő (IAF) frissen végzett pilótái között így Lieutenant G.-t is köszöntötték, aki Izrael történelmében első drúzként végezte el a képzést.

Családja mellett szülőfaluja szintén büszkén fogadta a G.-nek becézett férfi eredményeit és kitüntetését, amit személyesen Benjamin Netanjahu adott át neki.

„Mindenki nagyon büszke rá itt. Az elmúlt hetekben az egész város G-ről beszélt, és arról, hogy teljesíti az IAF repülési képzését. Mindannyiunkat büszkeséggel tölt el. Ez egy történelmi pillanat, és egyben egy figyelemreméltó eredmény, valamint tett a falunk és a drúz szektor számára Izraelben” — hangsúlyozta a fiú egyik barátja a kitüntetés kapcsán.

Flying High: Druze Soldier with Disabilities Serves in IDF

In a heartwarming ceremony on Hatzerim Air Force Base, Prime Minister Benjamin Netanyahu awards one Israeli Druze his pilot wings, and another Druze, who is …