Jeruzsálem teret hódított magának Párizsban is

A francia főváros 17. kerületében megrendezett vasárnapi avatón a párizsi polgármester asszony mellett részt vett Móse Leon jeruzsálemi polgármester és küldöttsége is — számolt be az i24NEWS izraeli hírportál.

„Izgalmas és különleges találkozó ez a számomra, két olyan főváros közötti kapocs, melyek nyomot hagytak a világon”

— nyilatkozta Leon az ünnepség kapcsán.

„Jelentős és fontos városok vezetőiként minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy minőségi együttélést és jó kapcsolatokat alakítsunk ki a különböző vallások és ágazatok között”

— tette hozzá.

Inauguration de la place de Jerusalem à Paris | AFP Images

La maire de Paris Anne Hidalgo inaugure la place de Jérusalem dans le 17e arrondissement, en présence notamment du maire de la ville, Moshe Leon, des représe…

Az ötlet állítólag Reuven Rivlin izraeli államfő januári látogatásakor vetődött fel. Anne Hidalgo párizsi polgármester asszony kiemelte a helyi zsidó közösség vezetőjének intézett levelében, hogy a lépés „a Párizs és Izrael Állama között fennálló barátságnak állít emléket”.

A parkavatás ellen sokan tüntetőleg léptek fel palesztin zászlókat lengetve, illetve a párizsi tanács tagjai is aggodalmukat fejezték ki a „normalizációval” kapcsolatban.

A tüntetők szerint a ceremónia „a jeruzsálemi nagykövetség nyitására irányuló amerikai döntést visszhangozza”. Hozzátették, nem hajlandóak „üres csekket” adni az izraeli kormánynak ilyen módon.

Mindeközben Jeruzsálem volt polgármestere, Nir Barkat a frissen felfedezett történelmi zarándokút átadó ceremóniáján megerősítette az irányú elkötelezettségét, hogy Jeruzsálem egy és oszthatatlan főváros.

Máris ellenállásba ütközött a kétezer éves zarándokút megnyitása Kelet-Jeruzsálemben

Az esemény komoly felzúdulást keltett a palesztinok körében.