81 év után bezár a tel-avivi Szde Dov reptér

Eilat városvezetése nem boldog, szerintük a lépés negatívan érinti majd a turizmust, Netanjahu miniszterelnök szerint azonban Izraelnek nincs más választása, a déli tengerparti város 400 millió sékelt kap majd kompenzációként. 

A légitársaságoknak tegnap éjfélig volt idejük a gépeiket eltávolítani a területről.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök két napon keresztül folytatott tárgyalásokat Bezalel Szmotrics közlekedésügyi miniszterrel a témában. Vasárnap még a szokásos rendben indultak és érkeztek a járatok a reptérre, de az utasokat tájékoztatták, hogy járataik hamarosan a Ben Gurion reptérre érkeznek majd.

Az elmúlt hetekben Eilaton és más városokban számos tüntetést szerveztek a Szde Dov bezárása ellen, mondván, a 81 éves reptér bezárása árthat az eilati gazdaságnak. Netanjahu miniszterelnök a kedélyeket egy fejlesztési támogatással igyekszik lecsillapítani, melynek keretében a déli üdülőváros 400 millió sékelt, azaz durván 32 milliárd forintnyi összeget kap majd az államtól.

Az Izraeli Polgári Repülési Hatóság szerint a Ben Gurion reptér 1-es terminálját felkészítették az eilati járatok fogadására a Szde Dov reptér bezárásának esetére, beleértve egy egész emeletet, mely 400 Eilatba tartó utast képes ellátni egyszerre.

Egy keddre tervezett általános repülőtéri sztrájkot végül lemondtak, miután a munkaügyi bíróság nem engedélyezte a tiltakozást.

Az Arkia légitársaság egyik reptéri munkatársa vasárnap így nyilatkozott: „A bizonytalanság szörnyű, fogalmunk sincs mi lesz holnap (…) velünk nem beszélték meg (…) mindenki Netanjahu döntéséről beszél, de én nem tudom, hova menjek holnap”.

Egy biztonsági szakember szerint mindenki keserű és frusztrált a döntés miatt.