Londoni késelések — öt éve tart a krízis

2018-ban 40 ezer késsel kapcsolatos bűncselekményt jegyzett fel az angol rendőrség. A legújabb áldozata a késeli sorozatnak egy nyolc hónapos terhes nő, akit Londonban támadtak meg. 

Alig telik el úgy hétvége, hogy ne érkezne újabb késeléses hír Londonból. Sem a rendőrség, sem a városvezetés nem találja a megoldást a krízisre — számolt be a CNN.

Donald Trump amerikai elnök is gyakran felhozza a témát, szerinte a londoni polgármester a hibás, viszont Sadiq Khan szerint a konzervatív kormány a felelős, mert ők vágták meg a rendőrség költségvetését.

Sadiq Khan londoni polgármester (j) és Cressida Dick londoni rendőrfőnök a londoni London Bridge-nél nyilatkozik a sajtónak, miután 2017. június 5-én éjjel három merénylő egy furgonnal gyalogosok közé hajtott a Borough Market környékén. Fotó: MTI/EPA.

A brit rendőrség ráadásul esetenként olyan intézkedéseket vezet be, amelyek köznevetség tárgyává válnak.

Néhány éve a kések önkéntes beszolgáltatását indítványozták, néhány hónapja pedig kitalálták, hogy tompa késeket írnak elő azokban az otthonokban, ahol már elkövettek családon belüli erőszakot.

Egy konzervatív képviselő, Scott Mann azzal a tervvel állt elő, hogy minden eladott késbe GPS-t kellene beszerelni.

A brit gyermekügyi biztos, Anne Longfield szerint az lenne a megoldás, ha az iskolák este és hétvégenként is nyitva maradhatnának, de erre egyszerűen nincs pénz.

Egyes boltok, mint az Asda, bevezették, hogy nem árulnak magában kést, csak csomagban.

A probléma gyökerét a bandaháborúk jelentik, amelyek már a tinédzser korosztályt is érintik.

A rendőrség azonban nem tudja mivel akadályozza meg a fiatalokat a bandákhoz való csatlakozásban — írja a CNN.

A hivatalos brit statisztikák szerint csak 2017-ben 214 embert gyilkoltak meg késsel és 391 alkalommal történt gyilkossági kísérlet.

Az Egyesült Királyságban késelésért átlagosan 8 évet szabnak ki, de 3-4 év után a legtöbben már szabadulhatnak is.

A legutóbbi késeléses gyilkosság szombaton történt Londonban, egy 26 éves nyolc hónapos terhes nőt késeltek meg — adta hírül a Daily Mail. A mentők a nőt nem tudták megmenteni, viszont a kisbabáját világra hozták, és kritikus állapotban vitték kórházba.

Khan a Twitteren fejezte ki részvétét.

Sadiq Khan on Twitter: „Violence against women has no place in our city, and horrific murders in the home like this show the scale of the problem we face. My heart goes out to this innocent child, and to the mother they have so tragically lost. @MetPoliceUK are investigating – please help if you can. https://t.co/ia8vIuViET / Twitter”

Violence against women has no place in our city, and horrific murders in the home like this show the scale of the problem we face. My heart goes out to this innocent child, and to the mother they have so tragically lost. @MetPoliceUK are investigating – please help if you can.

Londonban ez a második késeléses gyilkosság a héten, legutóbb szerdán öltek meg egy fegyvertelen fiatalt.

Az európai jogrend nehezen tud válaszolni a migráns közösségek normáira

A Migrációkutató Intézet tudományos tanácsadója szerint a nyugati országokban még nem születtek meg azok a jó válaszok, amelyekkel az európai normákhoz tudnák igazítani a bevándorló csoportok szokásait.