Közvélemény-kutatás: Ehud Barak hat helyet is szerezhet

Bár csak hat hely jut egy új közvélemény-kutatás szerint Ehud Barak pártjának, a volt miniszterelnök már Netanjahu buktatásáról beszélt. 

A 13-as csatorna által szerdán végzett közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a baloldali blokk 61 mandátumú többséget nyerne, ha a választásokat ma tartanák — írta az Izraelinfo.

A felmérés szerint a jobboldali blokk 52 Kneszet-széket szerezne a Jiszrael Beitenu nélkül, amely hét mandátumot nyer. A felmérés azt is kimutatta, hogy ha ma tartanák a választásokat, Ehud Barak új pártja hat mandátumot és a közös arab lista 12-t kapna.

Camil Fuchs professzor, a felmérés készítője megjegyezte, hogy a közvélemény-kutatás Barak választásokon való indulásáról szóló bejelentése előtt készült, és hozzátette, hogy az új párt főként a Munkapárttól von el szavazatokat, valamint a Likudtól, a Jiszrael Beiteinutól és Kék-Fehértől.

Tel-Avivban, a Beit Szokolovban tartott sajtótájékoztatón Barak bejelentette egy új párt létrehozását:

“Nincs idő a partvonalon állni, Netanjahu hatalmát meg kell dönteni” – mondta.

“Több mint 50 éve ismerem Netanjahut… láttam őt szép és kevésbé szép pillanatokban… politikai riválisa voltam, legyőztem őt a választásokon. Netanjahu útja végére ért.”

Barak utalt arra a lehetőségre, hogy más politikai erőkkel is összekapcsolja erőit. A Neokohn már beszámolt arról, mekkora zavart okozott Barak belépése a versenybe.