Franciaország további cenzúrára kényszerítené a Facebookot és a YouTube-ot

Emmanuel Macron francia elnök pártja a jogász végzettségű Laetitia Avia képvselőnőt bízta meg azzal, hogy dolgozzon ki törvényjavaslatot a közösségi médiában terjedő homofób és rasszista megnyilvánulások hatékony szűrésére — írja a Guardianre hivatkozva a 444.hu.

Ősszel fogadhatja el a francia parlament mindkét háza azt a javaslatot, melynek célja a Facebook, a Twitter, a YouTube és más közösségimédia-szolgáltatók megregulázására, s mely szerint az oldalaknak kötelességük a jelentéstől számított 24 órán belül eltávolítaniuk a gyűlölködő bejegyzéseket, amik valaki méltóságát támadják bőrszín, vallás, szexuális orientáció, nem vagy fogyatékosság miatt.

Amennyiben a kommenteket nem távolítják el a meghatározott időn belül, hatalmas bírságokkal kell szembenézniük a cégeknek,

akár a globálisan számolt bevételük 4 százalékát is befizettethetik velük a francia hatóságok.

Macron korábban Mark Zuckerberggel, a Facebook alapítójával abban is megegyezett, hogy a gyűlölködő bejegyzések miatt induló eljárásokban a Facebook kiadja a bejegyzéseket létrehozó felhasználók adatait a francia bíróságoknak.

A előterjesztő szerint a szabályozás lényege, hogy végre felfogják az emberek: azt a beszédet, amit nem tűrnénk el az utcán, az nem tűrhetjük az interneten sem.

A javaslatot más európai országok számára is mintának szánják.

A törvényjavaslat még a parlamenti vita során természetesen változhat, de az előterjesztő szerint a fő irány megmarad — teszi hozzá a 444.hu.

Lecsapnak a világmegváltó cenzorok a konzervatívokra

Mindig úgy a legkönnyebb visszaélni a hatalommal, ha azok, akik így tesznek, azt hiszik, a jó ügy érdekében cselekednek. Hajdú Tímea írása.