Meghalt Ungvári Tamás

A Széchenyi- és József Attila-díjjal kitüntetett író, kritikus, műfordító és irodalomtörténész 88 éves volt.

Életének 89. évében meghalt Ungvári Tamás, tájékoztatta a család a Népszavát.

Ungvári 1930. szeptember 25-én született, az Eötvös Gimnáziumba a zsidótörvények miatt nem vették fel, így a Zsidó Gimnáziumban érettségizett. 21 évesen diplomázott az ELTE angol-magyar szakán.

Először Tatán tanított, majd a Csillag című folyóirat rovatvezetője lett. 1959-től a Magyar Nemzet szerződéses munkatársként dolgozott. 1960-tól fordító, dramaturg, a Budapester Rundschau szerkesztője. 1960–1961-ben lett a Petőfi Színház dramaturgja. 1970-től a Magyar Színházi Intézet tudományos főmunkatársa, 1975-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, 1980–1981-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense, 1982-től egyetemi tanára.

Több külföldi egyetem vendégprofesszora. A Cambridge Egyetemen a Churchill College „overseas fellow” tiszteleti tagságban részesült. Fulbright vendégprofesszorként négy esztendőt töltött a kaliforniai Claremontban. IREX csereprofesszorként a Columbia, a Yale és a Harvard egyetemen tartott előadásokat. Művelődéstörténetet tanított a Zsidó Egyetemen, a Rabbi Szemináriumban.

Ungvári Tamásnak ötvennél több önálló könyve jelent meg, köztük regények, tanulmányok, esszék, emellett több tucat színdarabot és regényt fordított magyarra.

Munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel elismerték. Elnyerte a Széchenyi- és a József Attila díjat, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és Budapest díszpolgárává avatták. Közéleti tevékenységéért egyebek mellett a Radnóti Miklós antirasszista díjat és a Hazám-díjat nyerte el.

Emlékéből fakadjon áldás!