Zsidóknak nincs kiszolgálás – egyre többen engednék Amerikában

Csaknem minden ötödik amerikai úgy véli, a kisebb, saját tulajdonú cégeknek meg kellene engedni, hogy ne szolgáljanak ki zsidókat vallási okokból. Ez derül ki a Public Research Institute friss felméréséből – írja a jerusalemonline.com.

Öt év alatt 12-ről 19 százalékra emelkedett azon amerikaiak csoportja, amely megengedné a kisebb cégeknek, hogy ne szolgáljanak ki zsidókat, amennyiben az sérti a vallási meggyőződésüket.

A fehér evangéliumi protestánsok között megduplázódott az ezt támogatók aránya. A 2014-es 12 százalékról 24 százalékra emelkedett.

A fehér mainstream protestánsoknál 11-ről 26 százalékra, a katolikusoknál 10-ről 20 százalékra, a nem fehér protestánsoknál 14-ről 19 százalékra emelkedett a támogatók aránya.

A nem vallásosak csoportjában nem történt változás, 5 éve és most is 11 százalékuk támogatná.

A republikánus szavazók 24 százaléka, a demokrata szavazók 17 százaléka ért egyet azzal, hogy a kis cégeknek meg kellene engedni, hogy vallási okokból visszautasíthassák zsidók kiszolgálását.

No Title

The proportion of Americans who say small businesses should be able to refuse to serve Jews on religious grounds is up seven percentage points (19% in 2019 vs. 12% in 2014). #ServiceRefusalsReporthttps://t.co/k5e0MtAqLl

A felmérés növekedést mutatott más csoportoknál is, amelyek tagjaival szemben az amerikaiak engedélyeznék a kiszolgálás megtagadását a kisvállalkozások számára. Ilyen csoport például az LMBT-közösség, a muszlimok és az afro-amerikaiak.

Az amerikaiak 22 százaléka úgy véli, a kis cégeknek meg kellene engedni, hogy ne szolgálják ki vallási okokból a muszlimokat, 24 százalékuk szerint az ateistákat se, 29 százalékuk szerint pedig a transzneműek visszautasítását engedélyezné.

A legmagasabb arányban a melegek és leszbikusok kiszolgálásának visszautasítását tennék lehetővé az amerikaiak, a válaszadók 30 százaléka ért ezzel egyet.

A kutatás 1100 felnőtt telefonos megkérdezésével készült, 3,5 százalékos hibahatárral.