Zsidóknak nincs kiszolgálás – egyre többen engednék Amerikában

Csaknem minden ötödik amerikai úgy véli, a kisebb, saját tulajdonú cégeknek meg kellene engedni, hogy ne szolgáljanak ki zsidókat vallási okokból. Ez derül ki a Public Research Institute friss felméréséből – írja a jerusalemonline.com.

Öt év alatt 12-ről 19 százalékra emelkedett azon amerikaiak csoportja, amely megengedné a kisebb cégeknek, hogy ne szolgáljanak ki zsidókat, amennyiben az sérti a vallási meggyőződésüket.

A fehér evangéliumi protestánsok között megduplázódott az ezt támogatók aránya. A 2014-es 12 százalékról 24 százalékra emelkedett.

A fehér mainstream protestánsoknál 11-ről 26 százalékra, a katolikusoknál 10-ről 20 százalékra, a nem fehér protestánsoknál 14-ről 19 százalékra emelkedett a támogatók aránya.

A nem vallásosak csoportjában nem történt változás, 5 éve és most is 11 százalékuk támogatná.

A republikánus szavazók 24 százaléka, a demokrata szavazók 17 százaléka ért egyet azzal, hogy a kis cégeknek meg kellene engedni, hogy vallási okokból visszautasíthassák zsidók kiszolgálását.

PRRI on Twitter: „The proportion of Americans who say small businesses should be able to refuse to serve Jews on religious grounds is up seven percentage points (19% in 2019 vs. 12% in 2014). #ServiceRefusalsReporthttps://t.co/k5e0MtAqLl / Twitter”

The proportion of Americans who say small businesses should be able to refuse to serve Jews on religious grounds is up seven percentage points (19% in 2019 vs. 12% in 2014). #ServiceRefusalsReporthttps://t.co/k5e0MtAqLl

A felmérés növekedést mutatott más csoportoknál is, amelyek tagjaival szemben az amerikaiak engedélyeznék a kiszolgálás megtagadását a kisvállalkozások számára. Ilyen csoport például az LMBT-közösség, a muszlimok és az afro-amerikaiak.

Az amerikaiak 22 százaléka úgy véli, a kis cégeknek meg kellene engedni, hogy ne szolgálják ki vallási okokból a muszlimokat, 24 százalékuk szerint az ateistákat se, 29 százalékuk szerint pedig a transzneműek visszautasítását engedélyezné.

A legmagasabb arányban a melegek és leszbikusok kiszolgálásának visszautasítását tennék lehetővé az amerikaiak, a válaszadók 30 százaléka ért ezzel egyet.

A kutatás 1100 felnőtt telefonos megkérdezésével készült, 3,5 százalékos hibahatárral.