Terrorszervezetté nyilvánította a „Vér és Becsületet” Kanada

A neonáci csoportot, és a katonai szárnyának tekintett a Combat 18-ot az Iszlám Állammal, Al-Kaidával, Boko Harammal és a tálibokkal helyezték egy kategóriába.

A Vér és Becsület neonáci szervezetet, melynek számos országban, köztük Magyarországon is vannak helyi csoportjai, 1987-ben alapította meg az Egyesült Királyságban Stuart Donaldson és Nicky Crane. Több csoportjához köthetőek gyilkosságok és bombatámadások az elmúlt évek során.

A kanadai kormány először helyezett két neonáci csoportot a betiltott terrorista szervezetek listájára csütörtökn.

A csoportokkal kapcsolatban leszögezték, hogy „ideológiájuk a náci Németország nemzetszocialista doktrínájából fakad.”

A Vér és Becsület nevét a Hitlerjugend szlogenjéből a „Blut und Ehréből” vette át.

„Egyre inkább aggódunk, hogy az ultra-jobboldali szélsőségesség erőszakhoz vezethet,”

— nyilatkozta a közbiztonsági miniszter, Ralph Goodale.

„A döntés világos jele annak, hogy nagyon is odafigyelünk az ilyen típusú szélsőséges erőszakra és készek vagyunk megtenni minden szükséges lépést annak érdekében, hogy szavatoljuk a kanadaiak biztonságát.”

Goodale szerint a Vér és Becsület és Combat 18 terrorlistára való helyezése segíteni fogja a terror elkövetői és támogatói elleni vádemelés folyamatát, illetve a kanadai pénzügyi forrásaik elzárását.

Az Izraeli és zsidó ügyek központja (CIJA), egy kanadai zsidó érdekképviseleti szervezet üdvözölte a kormány döntését.

Shimon Koffler Fogel szerint „Nem lehetünk elégedettek, amíg a Vér és Becsülethez és katonai szárnyához, a Combat 18-hoz hasonló neonáci szervezetek jelen vannak Kanadában. Az, hogy felkerültek a listára, biztosítani fogja, hogy kevesebb forrás jut majd aljas ügyködéseikre.”