2000 éves zarándokútra bukkantak Dávid városában

A bibliai Dávid király városának ősi romjai már eddig is sok változást hoztak Jeruzsálembe, azonban az új felfedezés egészen újraírhatja a zsidók történelemhez fűződő viszonyát — számolt be róla a The Jerusalem Post.

2004-ben eltört egy szennyvízvezeték dél-kelet Jeruzsálemben. Az önkormányzat azonnal építész-csapatot küldött megjavítására, és ahogy az Jeruzsálem, főleg az óváros közeli területek esetében lenni szokott, archeológusok egy csapata is elkísérte őket.

A javítási munkálatok előrehaladtával a munkások egyszer csak hosszú, széles lépcsőkre bukkantak Siloáh ősi medencéjének feltételezett helyétől csupán néhány tucat méterre, melyben a zsidó zarándokok alámerültek, mielött felmentek volna a Templom-hegyre, egészen i.sz 70-ig. A lépcsőfokok nagyon hasonlítottak a Hulda Kapuknák találhatóakra.

A Siloáh medencéjének, és az ahhoz vezető ősi vízvezeték felfedezése hatalmas lelet volt, de csak az első az utána következők sorában.

A most felfedezett ősi út, ami a „Zarándokút” nevet kapta, Silwan falu alatt, és a jól ismert vízcsatorna felett húzódik.

A régészek meg vannak győződve róla, hogy ezen az úton végezték el zsidók milliói évente háromszor az alija leregel, vagyis a jeruzsálemi szent zarándoklat parancsát, hogy a három legnagyobb zsidó ünnepen, Pészahkor, Sávuotkor (Hetek ünnepe) és Szukkotkor (Sátorok ünnepe) áldozatokat hozzanak az Úrnak.

A zarándokút a Siloáh medencétől egészen a Nyugati fallal szomszédos Robinson ívig fut, ahol máig láthatóak a zsidó Szentélyhez vezető ősi lépcsőfokok.

Josephus Flavius első századi római-zsidó történetíró szerint 2,7 millió ember látogatott Jeruzsálembe a zsidó ünnepekkor, 256,000 áldozatot hozva magukkal.

Az Ir David Foundation alelnöke, Doron Spielman szerint a zsidó zarndokok minden bizonnyal ezen az úton léptek bea városba, és ez az az út, amit Jézus is majdnem biztos hogy használt a második Szentély időszakában, a kor más híres zsidó tudósaival és vezetőkkel egyetemben.

“Ez a hely a zsidó nép szíve, és olyan mint a vér, ami kering az ereinkben.”

Dávid városa teljesen átformálta a történelemről alkotott képünket. Egy dolog olvasni a Bibliát vagy a Misnát és vizualizálni milyen lehetett a zsidók élete,

teljesen más azonban ugyanazt az utat végigjárni, melyet egykor ők is.

A Siloáh medencénél hónapok óta zajlanak az út feltárásai. Az Ir David Foundation reménykedik benne, hogy mikor a zarándokutat néhány hónap múlva hivatalosan is megnyitják a látogatók előtt, évente körülbelül egymillió látogatót vonz majd.

David Friedman Amerika izraeli nagykövete szerint a zarándokút „lenyűgöző és kézzel fogható” bizonyítéka a zsidó vallásgyakorlatnak a második Szentély idején.

„A zsidó történelem egy meghatározó szakaszának történelmi igazságait kelti életre. Az Izrael és a palesztinok közötti békét az igazság talaján kell elérni. A Dávid városa előmozdítja az igazságalapú megoldásra irányuló kollektív célkitűzésünket.”

Spielman számára Ir David „a zsidóság szíve, amit képtelenség amputálni”