Megfojtották, mert „gazdag zsidó” volt

Egy palesztin férfi Németországban azért gyilkolt meg egy menekülteket segítő ingatlanost, mert szerinte az „egy gazdag zsidó volt, aki tönkretette az országát”.

Iyad B. szerdán állt bíróság elé a Baden-Wüttenberg tartományban. A férfit a zsidók iránti gyűlölet motiválta a tettre. Vallomása szerint azért ölte meg az 57 esztendős Michael Riechert, mert az egy „gazdag zsidó” volt — számolt be a The Jerusalem Post.

A német média híradásaiból nem lehet megállapítani, hogy Riecher valóban zsidó származású lett volna, bár annyit lehoztak az újságok, hogy fontos szerepet játszott a helyi zsinagóga felújításában. A férfi mint ingatlanos segített a szíriai menekülteknek lakhatást biztosítani.

Egy német szabad demokrata képviselő így nyilatkozott róla még 2014-ben: „Ha Michael Riecher nem vette volna át az ingatlan beruházás pénzügyi terhét, akkor ma nem ülnénk egy ilyen szilárd alapzatú menekültközpontban”.

A vád szerint, Iyad tettestársa a 28 esztendős szíriai menekült, Mohamed Omár Al-Bakar tervezte meg, hogyan támadják meg és rabolják ki az áldozatot. Al-Bakar Riecher szüleinek a házában élt.

A bírósági tárgyalás Horb am Neckar városában tartották. Az álnevet használó szemtanú a tárgyaláson azt vallotta, hogy Iyad nem osztotta meg senkivel, hogy a rablás során meg akarná gyilkolni Riechert.

Az 57 éves áldozat a gyilkosság idején gyenge egészségügyi állapotban volt, mert tüdőbetegséggel küzdött. Az elkövetők megfojtották a férfit.

Iyad vezetékneve nem jelent meg a német sajtóban, de Al-Bakar neve már szerepelt a helyi újságok hasábjain. 2015-ben a helyi lapok beszámoltak érkezéséről, majd 2016-ban megjelent egy cikk, amelyben mint „minta menekültet” mutatták be a német olvasóknak.

Al-Bakar a Golán-fennsík szíriai oldalán élt. A Schwarzwälder Bote beszámolója szerint a férfi azt állította magáról, hogy matematikát tanult és nem volt hajlandó bevonulni a szíriai hadseregbe, ezért az Asszad rezsim börtönbe vetette. Miután kiszabadult, Törökországba ment, majd a 2015-ös migránshullámmal érkezett Európába.

Baden-Wüttenberg  az „antiszemitizmus elleni harcért” felelős biztosa, Michel Blume egyébként nemrég nagy botrányt kavart, miután összefüggést vélt felfedezni egy BDS ellen harcoló német-zsidó aktivista és Adolf Eichmann között.

A Simon Wiesenthal Center lemondásra szólította fel Blume-ot. A biztos azonban nem akar távozni. Nemrég azt is visszautasította, hogy felszólítson egy helyi, részben állami kézben levő bankot, hogy az zárja be a BDS-párti Palestine Comitee Stuttgart számláját. Mindezt annak ellenére tette, hogy a Bundestag májusban antiszemitának nyilvánította az Izrael elleni bojkottmozgalmat.